Bilbao stelt titelfeest Barça uit ondanks sublieme Messi

Barcelona is dankzij een sublieme invalbeurt van Lionel Messi nog slechts een stap verwijderd van de 22ste landstitel in de clubhistorie. Lang oogde Barça tegen Athletic de Bilbao ongeïnspireerd, maar aan de hand van de beste voetballer van de wereld kwam het toch nog op voorsprong. De Basken sloegen echter terug: 2-2.

Met Messi en Andrés Iniesta op de bank ging Barcelona in Bilbao aanvankelijk op dezelfde voet verder als in het met 4-0 verloren Champions League-bezoek aan Bayern München. De Catalanen zorgden behoudens een schot tegen de paal van Alexis Sánchez nauwelijks voor gevaar.

Daardoor kon Bilbao in de eerste helft op zoek naar de eerste competitiezege op Barcelona sinds 20 mei 2006. Omdat Markel Susaeta (foto midden) op aangeven van Aritz Adúriz na 27 minuten de 1-0 maakte, kon de ploeg van trainer Marcelo Bielsa lange tijd ook aanspraak maken op dat heuglijke feit.

Het had zelfs niet veel gescheeld, of Barcelona had tegen een 2-0 achterstand aangekeken. Susaeta raakte met een vrije trap de lat, waarna ook de rebound maar net naast het doel van Barça-keeper Víctor Valdés verdween. Dat Barcelona in het eerste uur machteloos oogde, was voor trainer Tito Vilanova reden om Messi in de 59ste minuut in te brengen voor Xavi. De Argentijnse sterspeler bewees in San Mamés weer fit te zijn, want binnen tien minuten had hij zijn ploeggenoten naar een 2-1 voorsprong geleid.

Vier dagen geleden oogde Messi nog lusteloos in het halve finaleduel in München, maar meteen na zijn inbrengen waren daar de eerste voortekenen van een Catalaanse comeback. Want met een karakteristieke rush (foto onder) stelde hij Pedro in staat Gorka Iraizoz op de proef te stellen.

Waar het schot van Pedro nog op de vuisten van de Bilbao-goalie eindigde, was het in de 67ste minuut wel raak toen Messi zich met een aantal knappe kapbewegingen ontdeed van drie Baskische verdedigers en de bal in de verre hoek schoof. Twee minuten later leek de overwinning van Barcelona een feit. Opnieuw was er een hoofdrol voor Messi. Hij kopte een voorzet van Dani Alves richting Sánchez, die van dichtbij zijn vijfde competitietreffer van het seizoen maakte.

Met Iniesta als vervanger van de Chileense matchwinner kreeg Barça vlak voor tijd nog kans op de 3-1. Messi mikte een vrije trap echter naast het doel, waarna Bilbao in de slotfase met opportunistisch spel nog op jacht ging naar een punt.

Omdat dat gelijkspel er ook kwam door een rake pegel van Ander Herrera, moet Barcelona het titelfeest nog een week uitstellen (hoofdbeeld). Bij een overwinning was het kampioenschap al een feit geweest als Real Madrid later vanavond de derby met Atlético Madrid zou verliezen. Nu kan dat op zijn vroegst volgende week, als Barcelona thuis van Real Betis wint.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.