Sparta Rotterdam heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De ploeg van trainer Henk Fraser was in eigen huis te sterk voor ADO Den Haag, dat daardoor in de problemen blijft.

Sparta Rotterdam
4 - 2
ADO Den Haag

Vanwege de storm Ciara werd het duel tussen Sparta en ADO zondag afgelast, maar twee dagen later kon de wedstrijd op Het Kasteel wel plaatsvinden. Het was een ontmoeting tussen twee clubs die de laatste tijd moeilijk tot scoren kwamen. Waar Sparta voor het duel van dinsdagavond 107 minuten niet had gescoord in de Eredivisie, wachtte ADO liefst 190 minuten op een competitietreffer. Verrassend genoeg zorgden beide clubs echter voor een uiterst productieve eerste helft.

Al in de vierde minuut was Patrick Joosten dicht bij de openingstreffer, maar de inzet van de Sparta-aanvaller belandde tegen de lat. In de zeventiende minuut was het aan de andere kant wél raak via Shaquille Pinas, die van dichtbij scoorde nadat Tomás Necid uit een vrije trap de bal naar de tweede paal kopte. Lang hield de voorsprong van ADO geen stand, want vijf minuten later kopte Adil Auassar uit een hoekschop van Dante Rigo knap binnen.

Na knullig balverlies rond de middenlijn kon Joosten na een klein half uur opstomen en koel afronden: 2-1. En daar bleef het niet bij voor ADO in de eerste helft, want in de extra speeltijd werd er opnieuw gescoord uit een spelhervatting. Dit keer was het Bart Vriends die een corner van Rigo promoveerde tot doelpunt. Kort daarvoor had de verdediger nog een gele kaart gekregen nadat hij een tik had uitgedeeld John Goossens. Het was voor het eerst sinds november 2008 dat Sparta voor rust drie keer scoorde in een Eredivisie-wedstrijd.

Sparta leek op weg naar een eenvoudige overwinning, maar in de 67ste minuut werd het toch ineens weer spannend. Na een uitstekende pass van Lex Immers legde Crysencio Summerville in één fraaie beweging zijn directe tegenstander Lassana Faye én doelman Ariel Harush in de luren, waarna hij de bal koel in het lege doel schoof. ADO mocht ineens weer hopen op een goed resultaat.

Dat het zo lang spannend was, mocht Sparta zich aanrekenen. De thuisclub liet namelijk een flink aantal grote kansen onbenut. Rigo (vrije trap tegen de lat), Ragnar Ache (een halve omhaal net naast) en Jeffry Fortes (kopbal van dichtbij) kregen enorme mogelijkheden, maar hadden hun vizier niet op scherp staan. De missers kwamen Sparta echter niet duur te staan, want diep in de extra speeltijd maakte Abdou Harroui aan alle onzekerheid een einde door uit een counter de eindstand te bepalen op 4-2.

Sparta Rotterdam heeft daardoor nu 27 punten uit 22 duels, waarmee de ploeg van Fraser elfde staat in de Eredivisie. De voorsprong op het ADO Den Haag van trainer Alan Pardew bedraagt tien punten. Met nog twaalf duels voor de boeg moet de ploeg uit de Hofstad nog minimaal een plek zien te stijgen om rechtstreekse degradatie te voorkomen.