Bij poging 29 is het raak: Oranje Leeuwinnen gaan tóch direct naar het WK

Reacties

De Oranje Leeuwinnen hebben zich na een absurde wedstrijd geplaatst voor het WK van volgend jaar. De verliezend WK-finalist van 2019 leek zich ondanks een ongelooflijk kansenaantal te moeten neerleggen bij een remise tegen IJsland, maar in blessuretijd viel toch nog de cruciale winnende treffer: 1-0.

Bij poging 29 is het raak: Oranje Leeuwinnen gaan tóch direct naar het WK
© Pro Shots

Oranje ging met een achterstand van één punt op IJsland de laatste kwalificatiewedstrijd in en wist zodoende dat het moest winnen om zich direct te plaatsen voor het WK. In de tweede interland onder Jonker deed Oranje daar ook van alles aan, maar het ging lange tijd mis bij het afwerken. Langs de kant stond Jonker meermaals met zijn handen in het haar.

In de eerste helft raakte Oranje al drie keer (!) de lat. Daniëlle van de Donk, Renate Jansen en Stefanie van der Gragt stuitten op het aluminium. Jill Roord, Jackie Groenen en Vivianne Miedema hadden ook al geen geluk en dus hield IJsland wonder boven wonder stand. Bij rust was de kansenverhouding 18-1 (!) in het voordeel van Oranje, maar dat leverde dus veel te weinig op.

Na rust bleef Oranje het proberen. IJsland verdedigde nu wat beter en de thuisploeg kwam er minder vaak doorheen. De kansenverhouding lag op 22-2 toen Sveindís Jane Jónsdóttir namens IJsland een enorme mogelijkheid voor de 0-1 om zeep hielp, door de bal verkeerd te raken. Zo bleef Oranje in leven, maar de bevrijdende openingstreffer leek gewoon niet te gaan vallen.

Vlak voor het einde kwam toch nog alles goed voor Oranje. Een indraaiende voorzet van Esmee Brugts werd door niemand geraakt en viel in één keer binnen: 1-0. IJsland had niet meer voldoende tijd om deze achterstand ongedaan te maken en gaat daardoor volgende maand de play-offs in. Oranje is zeker van deelname aan het WK van 2023. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.