'Bezoek Oranje enorme happening voor heel Indonesië'

Het Nederlands elftal treft aankomende vrijdag in de oefeninterland tegen Indonesië twee geboren Nederlanders. Assenaar Sergio van Dijk (foto) en Rotterdammer Raphael Maitimo kijken vanzelfsprekend uit naar de ontmoeting met Oranje.

'Bezoek Oranje enorme happening voor heel Indonesië'

Bij aankomst werden de Oranje-internationals groots onthaald op het vliegveld. Dat verbaast Van Dijk allerminst. 'Dat het Nederlands elftal hier speelt is voor heel Indonesië een enorme happening', zegt hij tegen Ons Oranje. 'Maar ook voor ons is het echt bijzonder. Deze kans krijgen we nooit meer', aldus de dertigjarige aanvaller die in het verleden uitkwam voor Helmond Sport, FC Emmen, Brisbane Roar en Adelaide United en nu bij het Indonesische Persib Bandung speelt.

'Elke interland die we spelen is sowieso fantastisch, want een voetballer staat in dit land in hoger aanzien dan bijvoorbeeld een acteur. Ik heb al in verschillende talkshows op tv gezeten. Maar nu spelen we ook nog eens tegen Oranje, in Jakarta. Het is een teken van respect naar het land en de mensen. Wat dat betreft kweekt Nederland hier veel goodwill', vervolgt Van Dijk.

Het treffen met Oranje kan alleen nog maar specialer worden als Van Dijk ook daadwerkelijk mee mag doen. 'Ik hoop dat ik speel, maar weet nu hoe dan ook al dat het gedenkwaardig wordt. In een eerdere interland tegen Saoedi-Arabië zat het stadion ook helemaal vol, en de sfeer is dan echt buitengewoon. Voetbal wordt hier zeer intens beleefd.'

FeestVolgens Maitimo zijn de Indonesiërs het Nederlands elftal goedgezind. 'De supporters zullen ook voor Oranje juichen. Dat is bijzonder uiteraard, maar wel begrijpelijk gezien de binding tussen beide landen. Het wordt hoe dan ook een feest, voor iedereen', stelt de 29-jarige middenvelder, die de jeugdopleiding van Feyenoord doorliep en daarna voetbalde voor onder meer FC Dordrecht, het Chinese Beijing BIT en het Indonesische Bali Daveta.

'En ja, voor ons is het best dubbel', vervolgt Maitimo. 'Ik heb vroeger in verschillende nationale jeugdteams gespeeld met enkele Oranje-internationals van nu, en mijn loopbaan is uiteindelijk anders gelopen. Maar dat maakt het alleen maar leuk en extra speciaal.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen