Beste Engelse quadruple-poging ooit komt dan toch ten einde

Reacties

Door het mislopen van de landstitel is Liverpool niet langer in de race voor de quadruple, het winnen van vier hoofdprijzen in één seizoen. De prestatie die het Celtic van het seizoen 1966/67 leverde blijft daardoor uniek.

Beste Engelse quadruple-poging ooit komt dan toch ten einde
© Pro Shots
Liverpool
Liverpool
3 - 1
Wolverhampton Wanderers
Wolverhampton Wanderers

Liverpool is bezig aan een ongelooflijk seizoen, waarin het al de League Cup en de FA Cup won. Volgende week speelt de succesformatie van Klopp ook nog eens de Champions League-finale tegen Real Madrid. Liverpool hoopte als landskampioen naar deze kraker te kunnen toeleven, maar dat is niet gelukt. Op de laatste speeldag van het Premier League-seizoen bleef Manchester City The Reds voor.

Dit betekent dat er ook dit seizoen weer geen quadruple-winnaar komt. In het verleden waren er een paar Engelse ploegen die mochten dromen van de heilige graal, maar geen ploeg uit de Premier League bleef ooit zo laat in het seizoen nog meedoen om alle prijzen. Voor dit seizoen was het Chelsea uit 2006/07 de ploeg die het dichtst bij de quadruple kwam. De ploeg van José Mourinho werd toen op 1 mei in de halve finale van de Champions League uitgeschakeld door Liverpool. Chelsea werd uiteindelijk ook geen kampioen, maar eindigde als tweede.

Manchester United deed in het seizoen 2008/09 een poging om geschiedenis te schrijven, maar werd in de halve finale van het FA Cup-toernooi uitgeschakeld door Everton. Later verloor de ploeg van Sir Alex Ferguson ook de Champions League-finale tegen Barcelona. Het Manchester City van Pep Guardiola heeft al een paar keer reikhalzend naar de quadruple uitgekeken, maar steeds weer bleek het niet haalbaar te zijn. In 2018/19 en vorig seizoen ging het voor City in april mis.

Engelse quadruple-pogingen

League Cup FA Cup Landstitel Champions League Einde Quadruple-droom
Liverpool (21/22) Gewonnen Gewonnen Nee ? 22 mei
Chelsea (06/07) Gewonnen Gewonnen Nee Halve finale 1 mei
Man Utd (08/09) Gewonnen Halve finale Ja Tweede 19 april
Man City (18/19) Gewonnen Gewonnen Ja Kwartfinale 17 april
Man City (20/21) Gewonnen Halve finale Ja Tweede 17 april

Tot dusver is er pas één ploeg geweest die vier hoofdprijzen in één seizoen wist te winnen. Die ploeg kwam uit Schotland: Celtic won in het seizoen 1966/67 de Schotse landstitel, de Schotse beker, de Schotse League Cup én de Europa Cup 1. Ploegen als Real Madrid, Barcelona, Bayern München en Juventus zijn sowieso kansloos voor de quadruple, omdat er in Spanje, Duitsland en Italië maar één bekertoernooi is.

In Frankrijk zijn er wél twee bekertoernooien en Paris Saint-Germain had twee jaar geleden bijna de quadruple te pakken. In de Champions League-finale verloor de ploeg van Thomas Tuchel echter van Bayern. Nu ook Liverpool in het zicht van de haven is gestrand, blijft Celtic in zijn eentje op de troon zitten. Volgend seizoen is een nieuwe kans om daar verandering in te brengen. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.