Beroerde statistiek Bale bij eerste basisplaats sinds rentree, Botman helpt Lille

Gareth Bale had voor het eerst sinds zijn terugkeer bij Tottenham Hotspur een basisplaats en vierde dat heuglijke feit met een zege op LASK Linz in Groep J van de Europa League. De Welshman had een aandeel bij een van de goals, maar legde daarnaast ook een zeer beroerde statistiek over.

Tottenham Hotspur
3 - 0
LASK Linz
LASK Linz

Bale maakte zijn eerste Europese minuten in Tottenham-dienst sinds 4 april 2013. Destijds speelden Bale en consorten met 2-2 gelijk tegen FC Basel. Donderdagavond was LASK Linz de tegenstander. Dat duel werd eigenlijk al binnen een half uur beslist door de formatie van José Mourinho, die Steven Bergwijn op de bank liet starten. Hij nam plaats naast onder anderen Harry Kane, Toby Alderweireld, Hugo Lloris en Heung-min Son.

Zij zagen hoe de eerste goal tegen LASK Linz van Braziliaanse makelij was. Carlos Vinícius was aangever en Lucas Moura de afmaker bij de 1-0, die negen minuten daarna meteen werd opgevolgd door de 2-0. Bale, die afgelopen weekend al minuten maakte bij het ongekende 3-3 gelijkspel tegen West Ham United, was aangever bij die tweede goal. Een assist kreeg hij echter niet op zijn naam, want het was Andrés Andrade die een eigen goal maakte. Achteraf extra zuur voor Bale, want in het restant van de wedstrijd loste hij geen enkel schot op doel en hij creëerde verder ook geen enkele kans voor zijn ploeg.

De 2-0 voorsprong kwam in het resterende uur niet meer in gevaar. Son, die na ruim een uur Bale afloste, zorgde zes minuten voor tijd zelfs nog voor de derde Spurs-goal.

Ludogorets
Ludogorets
1 - 2
Antwerp
Antwerp

Het andere duel in de poule van Tottenham Hotspur en LASK Linz eindigde in een zege voor Antwerp FC op bezoek bij Ludogorets Razgrad. Elvis Manu viel in de rust in bij Ludogorets en had nog geen minuut nodig om een assist af te leveren. Toch kwam de goal vooral op naam van Higinio, die na de pass van Manu nog een lange weg te gaan had naar het doel. De Spanjaard schoot de 1-0 binnen, maar dat bleek niet genoeg voor de zege. In het restant van de tweede helft kwamen de Belgen nog langszij door goals van Pieter Gerkens en Lior Refaelov.

Groep H

Celtic
Celtic
1 - 3
AC Milan
AC Milan

Met Celtic - AC Milan stond in Groep H van de Europa League een fraai affiche op het programma. In het verleden een Champions League-waardig affiche. Met Zlatan Ibrahimovic stond er ook een Champions League-waardige speler op het veld, maar de Zweed speelde in Schotland een bijrol. Zijn ploeggenoten zorgden er wel voor dat AC Milan met een 0-2 voorsprong de rust in gingen. Rade Krunic opende de score en Brahim Díaz verdubbelde vlak voor rust de marge.

De wedstrijd leek daarmee beslist, maar door een goal van Mohamed Elyounoussi werd het een kwartier voor tijd toch nog spannend. Jens Hauge, die lang in de belangstelling van SC Heerenveen stond, maakte pas in blessuretijd aan alle onzekerheid een einde voor Milan met de 1-3.

Sparta Praag
1 - 4
Lille
Lille

In dezelfde groep als Celtic en AC Milan zijn Sven Botman en Lille weergaloos aan het Europese seizoen begonnen tegen Sparta Praag. De Fransen werden echter wel in het zadel geholpen door een rode kaart van Ladislav Krejci in de 23ste minuut van de wedstrijd. Het duurde even voordat Lille van die overtalsituatie wist te profiteren, maar in de blessuretijd van de eerste helft was het toch voor het eerst raak. Mét dank aan Botman. De van Ajax overgekomen verdediger kwam mee op en legde de bal breed op Yusuf Yazici, die de bal prachtig binnenwerkte.

Hoewel het tiental van Sparta Praag twee minuten na rust nog wel op 1-1 kwam via Borek Dockal was er vervolgens geen houden meer aan voor de Tsjechen. Yazici maakte met nog twee goals zijn hattrick compleet en omdat Jonathan Ikone ook nog scoorde, werd het liefst 1-4 in Praag.