Bergwijn treedt in voetsporen Davids, Janssen en Van der Vaart

Reacties

Steven Bergwijn wordt de zevende Nederlander namens Tottenham Hotspur in de Premier League. De 22-jarige aanvaller werd overgenomen van PSV en zal hopen dat zijn tijd in Noord-Londen net zo succesvol wordt als die van Rafael van der Vaart.

Bergwijn treedt in voetsporen Davids, Janssen en Van der Vaart

Rafael van der Vaart (63 duels, 24 goals)
Twee uur voor de transferdeadline in de zomer van 2010 werd de transfer van Rafael van der Vaart van Real Madrid naar Tottenham Hotspur officieel. Voor 10,5 miljoen euro maakte de aanvallende middenvelder de overstap naar White Hart Lane, waar hij snel uitgroeide tot publiekslieveling. De twee seizoenen bij Spurs waren voor Van der Vaart de beste jaren uit zijn loopbaan. In zijn eerste seizoen scoorde hij in 28 wedstrijden dertien keer. Slechts vijf spelers, allemaal spitsen, waren dat seizoen vaker trefzeker op het hoogste niveau in Engeland.

Ondanks de scoringsdrang van Van der Vaart eindigde Spurs dat seizoen slechts vijfde, een jaar later plaatste de club zich dankzij een vierde plaats wél voor de Champions League. Exact twee jaar na zijn komst, op 31 augustus 2012, werd Van der Vaart voor 13 miljoen euro verkocht aan Hamburger SV. 'Het was een stomme beslissing om weg te gaan bij Tottenham Hotspur, de domste die ik ooit heb genomen. Ik heb er absoluut spijt van, want het waren de twee mooiste jaren in mijn voetballeven', liet de Oranje-international later optekenen.

Edgar Davids (40 duels, één goal)
Edgar Davids speelde anderhalf jaar voor Tottenham Hotspur, dat de middenvelder in de zomer van 2005 overnam van Internazionale. Al snel veroverde hij een basisplaats bij Spurs. In zijn veertig Premier League-duels scoorde Davids één keer, na een fraaie solo tegen Wigan Athletic, en kreeg hij één rode kaart, in de Noord-Londense derby op bezoek bij Arsenal. In zijn tweede seizoen werd de speeltijd minder en in januari 2007 vertrok de Pitbull bij Tottenham Hotspur. Davids ging aan de slag bij zijn oude club Ajax.

Vincent Janssen (31 duels, twee goals)
De duurste Nederlander uit de clubhistorie van Tottenham Hotspur is Vincent Janssen, voor wie in juli 2016 liefst 22 miljoen euro werd overgemaakt aan AZ. Bij de Alkmaarders was de spits een seizoen daarvoor met 27 doelpunten topscorer van de Eredivisie, maar de stap naar de top van de Premier League bleek veel te groot. Uiteindelijk speelde Janssen 31 duels op het hoogste niveau in Engeland en daarin scoorde hij twee keer. In de zomer van 2019 werd de Oranje-international met 13 miljoen euro verlies verkocht aan Monterrey.

Willem Korsten (22 duels, drie goals)
Willem Korsten speelde in Nederland voor NEC en Vitesse, dat hem begin 1999 voor een half jaar verhuurde aan Leeds United. De middenvelder maakte indruk in de Premier League en werd in de zomer verkocht aan Tottenham Hotspur. Blessures zorgden ervoor dat Korsten pas in december debuteerde. Uiteindelijk beleefde de Nederlander zijn moment of fame op de laatste speeldag van het seizoen 2000/01. Dankzij twee doelpunten van Korsten won Tottenham Hotspur thuis met 3-1 van kampioen Manchester United. Het bleek achteraf zijn laatste wedstrijd als profvoetballer. In oktober 2001 zette hij op 26-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière vanwege een aanhoudende heupblessure.

Michel Vorm (13 duels)
Bergwijn treft bij Tottenham Hotspur één landgenoot: Michel Vorm. De 36-jarige doelman vertrok afgelopen zomer na vijf seizoenen bij de Noord-Londense club. Maar omdat eerste keus Hugo Lloris een zware blessure opliep, werd Vorm in oktober tot het einde van dit seizoen vastgelegd. De oud-doelman van FC Utrecht en Swansea City speelde dertien duels in de Premier League namens Spurs. Dit seizoen kwam hij nog niet in actie.

Hans Segers (1 duel)
Over de actieve Spurs-loopbaan van Hans Segers kunnen we kort zijn, want de doelman kwam tot slechts één Premier League-duel. Op 19 september 1998 speelde hij de hele wedstrijd tegen Southampton (1-1). Toch bleef hij uiteindelijk nog tot 2001 reserve-keeper van Tottenham Hotspur, waar hij daarna tot oktober 2007 keeperstrainer was.

Sinds de start van de Premier League in het seizoen 1992/93 waren er nóg twee Nederlanders werkzaam voor de club uit Londen. Martin Jol was tussen 2004 en 2007 manager van Tottenham Hotspur en werkte samen met de eerdergenoemde Segers (keeperstrainer) en techniektrainer Ricardo Moniz.

Ook John Metgod verdedigde de clubkleuren van Tottenham Hotspur. De verdediger kwam echter voor de Londense club uit in het seizoen 1987/88, vijf jaar voor de start van de Premier League. De in Rotterdam geboren Mounir El Hamdaoui stond sinds januari 2005 ook anderhalf jaar onder contract, maar de Marokkaanse spits speelde nooit een officiële wedstrijd namens de Noord-Londense club.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.