VI blikt in samenwerking met Opta terug op de vijfde speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

FC Emmen
1 - 3
PEC Zwolle
PEC Zwolle

• Nikolai Laursen creëerde tien kansen voor FC Emmen tegen PEC Zwolle, een record voor een FC Emmen-speler in de Eredivisie en het hoogste aantal voor een Eredivisie-speler sinds Mateusz Klich (11 voor FC Utrecht) in april 2018.

• FC Emmen maakte tegen PEC Zwolle het op één-na-snelste doelpunt van de Emmenaren in de Eredivisie (5 minuten, 37 seconden), alleen vorig seizoen in het thuisduel met sc Heerenveen scoorde Emmen sneller (3 minuten, 48 seconden).

• PEC Zwolle won voor het eerst sinds 17 maart 2019 een uitduel in de Eredivisie (toen tegen Excelsior), sindsdien werden zes uitwedstrijden zonder overwinning afgesloten (G1, V5).

• PEC Zwolle wist voor het eerst sinds 16 december 2017 drie keer het net te vinden in een uitduel in de Eredivisie, het was tevens de eerste keer sinds 30 november 2014 dat de Zwollenaren drie keer tot scoren kwamen voor de rust in een Eredivisie-duel.

sc Heerenveen
1 - 1
Fortuna Sittard

• SC Heerenveen schoot 27 keer tegen Fortuna Sittard, het hoogste aantal voor de Friezen in een competitieduel sinds 9 februari 2013 (28 tegen VVV-Venlo).

• Chidera Ejuke kwam tot vijftien dribbels tegen Fortuna Sittard (7 afgerond), minstens tien meer dan iedere andere speler op het veld; dit seizoen dribbelde alleen Halil Dervisoglu vaker in een Eredivisie-duel (18 namens Sparta tegen PEC Zwolle).

• Voor het eerst sinds 16 december 2018 (0-2 zege op bezoek bij Feyenoord) hield Fortuna Sittard minstens een punt over aan een uitduel in de Eredivisie; de tien uitduels daartussen leverden tien nederlagen op.

• Fortuna Sittard kreeg tegen sc Heerenveen voor de negende keer dit kalenderjaar een strafschop tegen in een Eredivisie-duel, minstens twee keer vaker dan iedere andere Eredivisie-ploeg.

FC Groningen
1 - 2
Heracles Almelo

• FC Groningen kreeg in de laatste twee thuisduels in de Eredivisie meer goals tegen (5) dan in alle thuisduels (9) daarvoor in 2019 (4 tegengoals).

• Ko Itakura (101 passes, 90 afgerond) werd de eerste FC Groningen-speler die minstens honderd passes verzond in een Eredivisie-duel sinds Opta deze data volledig analyseert (seizoen 2010/11).

• Lennart Czyborra schoot voor de tweede keer in zijn Eredivisie-loopbaan (25 wedstrijden) van buiten het strafschopgebied, zijn vorige poging van buiten de zestien was afgelopen week (gered door Remko Pasveer).

Voor de derde keer in de laatste vier seizoenen haalde Heracles Almelo vijf punten uit de eerste vijf Eredivisie-duels; de Heraclieden kwamen daarnaast voor het eerst sinds 2014/15 tot maximaal vier doelpunten in de eerste vijf duels (toen 3).

ADO Den Haag
1 - 0
VVV-Venlo
VVV-Venlo

• ADO Den Haag hield voor de zevende keer dit jaar de nul, de laatste keer dat de Hagenaars zo vaak de nul hielden in een kalenderjaar was in 2015 (toen ook zeven keer).

• John Goossens gaf namens ADO drie assists in zijn laatste vier Eredivisie-wedstrijden, evenveel als in zijn 48 Eredivisie-duels daarvoor.

• VVV-Venlo incasseerde vijftig doelpunten in de Eredivisie dit kalenderjaar, alleen Fortuna Sittard (59) kreeg meer doelpunten tegen in die periode.

• De in de 61ste minuut ingevallen Haji Wright kwam tot meer doelpogingen dan iedere andere VVV-speler in deze wedstrijd (3 schoten, 1 op doel).

FC Twente
FC Twente
3 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

• Bij negen van de tien doelpogingen van FC Twente was Haris Vuckic (3 schoten, 2 kansen gecreëerd) of Aitor Cantalapiedra (6 schoten) betrokken (of beide). Vuckic wist dit Eredivisie-seizoen met honderd procent van zijn schoten op doel het net te vinden (4 uit 4), het hoogste succespercentage van alle spelers met minstens vier schoten op doel dit Eredivisie-seizoen.

• FC Twente is het eerste gepromoveerde team dat ongeslagen bleef in de eerste vijf duels van een Eredivisieseizoen sinds VVV-Venlo in 2009/10.

• FC Utrecht wist tegen FC Twente pas in de 46ste minuut voor het eerst op doel te schieten, twee van de drie doelpogingen van de Domstedelingen die tussen de palen eindigden werden ondernomen door Adrián Dalmau.

• Adrián Dalmau maakte zijn vijftiende Eredivisie-goal van het kalenderjaar, alleen Dusan Tadic maakte er meer in 2019 (22, Luuk de Jong 14).

Sparta Rotterdam
1 - 4
Ajax
Ajax

• Sparta Rotterdam kwam elf keer tot scoren in de eerste vijf competitiewedstrijden van het seizoen, het hoogste aantal voor de club op het hoogste niveau sinds het seizoen 1987/88 (toen 16 goals in de eerste 5 duels).

• Bryan Smeets staat op vijf assists dit Eredivisie-seizoen, één meer dan in zijn vorige seizoen op het hoogste niveau (met De Graafschap in 2015/16, 4 assists in 28 duels) en één meer dan de Sparta-speler met de meeste assists in het laatste Eredivisie-seizoen van de Spangenaren (Robert Mühren, 4).

• Ajax wist voor de zestiende keer dit kalenderjaar niet de nul te houden in een Eredivisie-duel (21 wedstrijden), even vaak als in heel 2018 (33 wedstrijden).

• Dusan Tadic werd de eerste speler ooit met tien benutte strafschoppen in een kalenderjaar in de Eredivisie (Luis Suárez 9 in 2009 en Sébastien Haller 9 in 2015).

Willem II
Willem II
0 - 1
Feyenoord
Feyenoord

• Willem II kreeg slechts acht schoten tegen, het laagste aantal voor de Tilburgers in een Eredivisie-duel met een team uit de traditionele topdrie sinds Opta deze data registreert (2010/11).

• Van alle Willem II-doelmannen kreeg alleen Roland Jansen meer goals uit strafschoppen tegen in de Eredivisie (15) dan Timon Wellenreuther (13, gelijk met Chris Feijt).

• Steven Berghuis scoorde in drie uitduels op rij in de Eredivisie en werd de eerste Feyenoorder met deze prestatie sinds Michiel Kramer in april 2016.

• Zonder strafschoppen heeft Feyenoord dit Eredivisie-seizoen een Expected Goals-waarde van 4,1 (0,6 tegen Willem II), het laagste aantal van alle achttien teams.

Vitesse
Vitesse
2 - 1
AZ
AZ

• Vitesse miste voor zondag de laatste drie strafschoppen in de Eredivisie na de 85ste minuut en was voor het eerst trefzeker in deze minuten vanaf elf meter sinds 16 december 2007 (toen Harrie Gommans).

• Tim Matavz maakte negen goals in veertien Eredivisie-wedstrijden tegen AZ, tegen geen ander team was hij zo vaak trefzeker in de Nederlandse competitie.

• AZ kreeg voor het eerst in 339 speelminuten in de Eredivisie een doelpunt tegen; met het doelpunt van Matavz hebben nu alle achttien teams een goal tegen gekregen dit Eredivisie-seizoen.

Het enige schot op doel van AZ in de eerste 75 minuten was de benutte strafschop van Teun Koopmeiners, de tweede Alkmaarse poging tussen de palen kwam pas in de 76ste minuut.

RKC Waalwijk
1 - 3
PSV
PSV

• Paul Quasten werd de eerste speler met een eigen doelpunt voor RKC Waalwijk in de competitie sinds Maikel Verkoelen op 6 november 2015 (tegen VVV-Venlo in de Eerste Divisie).

• PSV won vier van de laatste zes Eredivisie-wedstrijden waarin de ploeg op een achterstand kwam (G1, V1). PSV kreeg dit kalenderjaar in de Eredivisie vaker de openingsgoal tegen (11 keer) dan dat de ploeg zelf de eerste treffer maakte (10 keer).

Kostas Mitroglou kwam tot nu toe in 52 minuten voor PSV (alle competities) tot twee goals uit drie schoten (alle 3 op doel); de Griek won daarnaast zes van de zeven persoonlijke duels en noteerde een passzuiverheid van 92 procent (37 passes).