Berghuis de beste, Jones eerste keeper, Van Persie fit

Reacties

VI-verslaggever Martijn Krabbendam is met Feyenoord afgereisd naar Spanje, waar de Rotterdammers zich in Marbella voorbereiden op de tweede seizoenshelft. Tijdens het trainingskamp doet hij verslag van de voorbereiding op het restant van het seizoen.

Berghuis de beste, Jones eerste keeper, Van Persie fit

Feyenoord besloot zaterdagmiddag het trainingskamp in Marbella met een oefenwedstrijd tegen FC Luzern. Op het eerste gezicht een wedstrijdje om niks tegen een van de minste ploegen in de Zwitserse competitie, maar in historisch perspectief wel een apart duel. Ruim 25 jaar geleden ontmoetten de Rotterdammers die ploeg ook, toen voor de Europa Cup II. Feyenoord verloor in Luzern (1-0), maar zette in De Kuip alles recht. Oud-speler John de Wolf kan nog steeds mooi vertellen over wat er destijds voor de wedstrijd gebeurde. Hij was in het heenduel een rode kaart aangenaaid, maar kon de return toch spelen.

Via een kennis kreeg De Wolf de tip dat de spits van Luzern zijn neus had gebroken en de Zwitsers hoopten dat dit niet zou uitlekken. Luzern was voor de wedstrijd al zo geïntimideerd dat de ploeg niet eens de kleedkamer uit durfde te komen, behalve René van Eck die geboren en getogen in Rotterdam voor niemand bang was. Toen ze uiteindelijk in de tunnel stonden, liepen de spelers van Feyenoord langs die van Luzern. 'Even checken of-ie echt gebroken is', zei De Wolf en kneep zo in de neus van de spits.

Keuzes
Zo fel als toen, werd het in het stadionnetje van Marbella niet. Feyenoord deed wat het behoort te doen tegen een ploeg van dat kaliber: het won vrij simpel, hoewel de uitslag, 2-1, anders doet vermoeden. Dat betekent niet dat de kampioen van Nederland overtuigend speelde. Misschien kwam het door de trainingen, maar Feyenoord was niet scherp, zeker niet voor het doel, waardoor de uitslag niet hoger werd. Tegelijk kreeg Luzern tegen het einde van het oefenduel nog twee kansen op een onverwachte gelijkmaker, maar beide schoten gingen voorlangs. In ieder geval is Van Bronckhorst weer wat wijzer geworden en werd ook duidelijk hoe Feyenoord zal gaan spelen als het volgende week de competitie hervat met De Klassieker tegen Ajax.

Brad Jones staat dan in het doel. Vrijdagavond riep Van Bronckhorst beide keepers bij zich en vertelde hen dat alles bij het oude blijft. Bij Vermeer kwam die mededeling hard aan, hij had stiekem verwacht zijn plek weer te kunnen innemen nadat hij anderhalf seizoen moest missen vanwege blessures. De consequentie is dat hij vermoedelijk weg zal willen, maar dat is voor een doelman nooit makkelijk. 'We hebben de minste tegengoals', stelt Van Bronckhorst, 'en je wisselt niet zomaar een keeper. Ik vond het niet nodig. Brad zal blij zijn, Kenneth niet. Maar ik moet keuzes maken.'

Precies dat is wat de trainer heeft gedaan dit trainingskamp. Hij beseft dat hij niet kan blijven schuiven in zijn elftal. En dus weten Renato Tapia en Sven van Beek dat ze voorlopig het centrum van de verdediging zullen vormen, beseft St. Juste dat hij de nieuwe rechtsback is en Tyrell Malacia voelt dat hij de linkervleugelverdediger zal zijn totdat Ridgeciano Haps definitief terug is. Dat zal volgende week tegen Ajax wel zo zijn, waardoor de defensie van de kampioen bekend is. Het middenveld staat ook met Karim El Ahmadi, Jens Toornstra en Tonny Vilhena. Dat gaat ten koste van Sofyan Amrabat die goed traint, maar dus buiten de ploeg valt, juist in het jaar dat hij met Marokko naar het WK wil. Voorin verandert er niks: Nicolai Jørgensen is spits, Sam Larsson heeft Jean-Paul Boëtius definitief uit de basis verdrongen en Steven Berghuis is onomstreden de beste. Hij stelde met een mooie individuele actie Jørgensen in staat de ban te breken tegen Luzern en onderstreepte nog maar eens zijn status als Feyenoords meest gevaarlijke aanvaller.

Van Persie fit
De vraag is nu wel waar Van Bronckhorst Robin van Persie wil gaan laten spelen? De trainer denkt snel over de all-time topscorer van Oranje te kunnen beschikken. De deal is done, vermoedelijk presenteert Feyenoord hem aanstaande dinsdag, als de club de nieuwjaarsreceptie organiseert. Van Persie sluit dan aan bij de groep, maar heeft zijn laatste wedstrijd gespeeld in augustus. 'Maar', zo zegt Van Bronckhorst, 'hij werkt een individueel programma af en is helemaal fit. We zullen kijken in hoeverre hij dan in staat is minuten te maken. Ik voorzie geen problemen.' De trainer sluit niet uit dat hij Van Persie volgende week meeneemt naar de Arena voor De Klassieker.

Met hem erbij komt Feyenoord dan toch anders binnen. Wellicht kan hij zelfs al invallen. Als de ex-speler van Arsenal, Manchester United en Fenerbahçe fit is, kan hij als spits fungeren, maar ook als nummer 10. Dat laatste lijkt het meest waarschijnlijk, wat weer ten koste zal gaan van Toornstra. Precies dat is wat van Bronckhorst wil: extra kwaliteit erbij, plus ervaring en dat leidt tot concurrentie. De terugkeer van Van Persie moet Feyenoord wakker schudden, precies nu de club staat voor een cruciale maand met wedstrijden tegen Ajax en FC Utrecht-uit en de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi tegen PSV op 31 januari.

Zo besluit de kampioen het trainingskamp aan de Costa del Sol met een positief gevoel. De zege op Luzern moet het begin zijn van een serie overwinningen waarmee de club de druk wil opvoeren op koploper PSV en Ajax. Wat het goede gevoel versterkt, is de fitheid van de selectie. Behalve verdediger Jan-Arie van der Heijden is vrijwel iedereen weer beschikbaar, inclusief Robin van Persie. Dat geeft mij het gevoel dat we klaar zijn voor de hervatting van de competitie', aldus Van Bronckhorst. 'Klaar voor Ajax.'

'Van Persie moet Feyenoord als aanvallende middenvelder van goals voorzien'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.