Bento: 'Missen van al die kansen is mentaliteitskwestie'

Paulo Bento heeft na afloop van het gelijkspel op bezoek bij Israël zijn spelers bekritiseerd voor het missen van zoveel kansen. Omdat ook de uitvoering van de defensieve taken te wensen over liet, moest Portugal in Ramat Gan genoegen nemen met een punt (3-3).

Aanvankelijk leek het een makkelijke middag te worden voor de Portugezen, die al na twee minuten op voorsprong kwamen dankzij een kopbal van Bruno Alves. 'Na die goal hadden we door moeten drukken. In plaats daarvan zakte onze concentratie weg en waren we niet agressief genoeg bij het verdedigen. Dat heeft ons twee goals gekost', reageerde Paulo Bento.

Na een 2-1 achterstand bij rust keek Portugal twintig minuten voor tijd zelfs tegen een marge van twee goals aan. Toch vond Bento dat er een overwinning inzat. 'Zonder goed te spelen hebben we, net als in onze laatste wedstrijden, opnieuw meer dan genoeg gedaan om te winnen. We hebben te weinig goals gemaakt gezien het aantal kansen dat we hebben gecreëerd.'

Portugal had in oktober ook al de grootste moeite om het overwicht tegen Noord-Ierland in goals uit te drukken (1-1), terwijl het eerste duel van deze kwalificatiereeks met dwergstaat Luxemburg in een nipte 2-1 zege eindigde. Volgens Bento is het een mentaliteitskwestie.

'We hebben het gebrek aan efficiëntie ons bijna eigen gemaakt... Na die 1-0 liepen we veel meer dan noodzakelijk was. We hadden juist moeten genieten van die 1-0 voorsprong, maar die werkte bijna verlammender voor ons dan de 3-1 achterstand in de tweede helft. Het is echt een kwestie van de verkeerde mentaliteit, en dat heb ik de spelers ook verteld.'

Met het oog op het uitduel met Azerbeidzjan van aankomende dinsdag, waarvoor Cristiano Ronaldo geschorst is vanwege de gele kaart die hij tegen Israël kreeg, hamerde Bento op verbetering. 'Hoewel het moeilijk is onze mindset te veranderen, kunnen we dinsdag niet weer dezelfde fouten maken als vandaag', aldus de bondscoach van Portugal, dat moet vrezen dat koploper Rusland de voorsprong van vier punten in Groep F tegen Noord-Ierland verder uitbouwt in het vanwege sneeuwval naar zaterdag verplaatste duel.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.