Benfica van Schmidt stoot PSG op sensationele wijze van de troon

Benfica heeft zich op sensationele wijze verzekerd van de groepswinst in de Champions League. Dankzij een 1-6 overwinning op Maccabi Haifa heeft de ploeg van Roger Schmidt veertien punten en een doelsaldo van 16 voor en 7 tegen, precies hetzelfde als groepsgenoot Paris Saint-Germain. Op basis van het aantal gemaakte uitdoelpunten, het zevende (!) criterium, eindigt Benfica bovenaan. PSG won met 1-2 van Juventus.

Maccabi Haifa
1 - 6
Benfica
Benfica

Benfica kwam, zoals de eindstand doet vermoeden, een stuk sterker voor de dag dan Haifa en beloonde zichzelf in de twintigste minuut. Na een afgeslagen hoekschop van David Neres bracht Alexander Bah de bal weer in het strafschopgebied. Nicolás Otamendi knikte de bal door richting Gonçalo Ramos, die met zijn eigen hoofd de rechterhoek uitzocht: 0-1. Een handsbal van Bah leidde vervolgens echter tot een penalty voor Haifa, die werd benut door Tjaronn Chery. De Nederlander maakte zijn tweede doelpunt van de Champions League-groepsfase.

Schmidt voerde na iets meer dan een half uur een dubbele wissel door. Doelpuntmaker Ramos, die ogenschijnlijk geblesseerd was, werd vervangen door Petar Musa; Chiquinho kwam binnen de lijnen als vervanger van Fredrik Aursnes. Invaller Musa scoorde na een klein uur na een scherpe voorzet van Bah en daarna was Benfica niet meer bij te benen voor Haifa. Alejandro Grimaldo plaatste een vrije trap met succes in de linkerhoek, Rafa Silva wipte de bal langs keeper Josh Cohen, Henrique Araújo scoorde van dichtbij en João Mário maakte de doorslaggevende 1-6.

Juventus
Juventus
1 - 2
PSG
PSG

PSG, dat aantrad zonder de geschorste Neymar, kwam na twaalf minuten op voorsprong dankzij de onnavolgbare Kylian Mbappé. Verwoede pogingen van Federico Gatti en Manuel Locatelli om hem af te stoppen bleven zonder resultaat, waardoor Mbappé met een geplaatst schot in de rechterhoek de score kon openen. Hij werd de jongste speler ooit die tot veertig doelpunten kwam in de Champions League en onttroonde uitgerekend Lionel Messi, de aangever van de 0-1.

Acht minuten voor de rust kwam Juventus langszij. Filip Kostic leverde de bal af in het strafschopgebied; Juan Cuadrado kopte de bal richting Leonardo Bonucci, die van dichtbij afrondde. PSG trok de wedstrijd na de rust naar zich toe. Dat was te danken aan een gouden wissel van trainer Christophe Galtier. Nuno Mendes kwam in minuut 68 binnen de lijnen als vervanger van Juan Bernat en scoorde een minuut later met een laag schot in de rechterhoek, na voorbereidend werk van Mbappé.

Het hoogtepunt van de wedstrijd was voor Juventus waarschijnlijk de invalbeurt van Federico Chiesa. De aanvaller liep op 9 januari en ernstige kruisbandblessure op en maakte onder een luid applaus zijn opwachting. Juventus dacht via Manuel Locatelli op 2-2 te komen, maar diens treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.