Hoe Benfica groepswinnaar werd (en wat de UEFA doet in het uiterste geval)

Reacties

Benfica heeft zich op spectaculaire wijze verzekerd van de groepswinst in de Champions League. De 1-6 zege op Maccabi Haifa was net genoeg om Paris Saint-Germain voor te blijven. Hoe zit het precies bij een gelijke stand tussen twee ploegen?

Hoe Benfica groepswinnaar werd (en wat de UEFA doet in het uiterste geval)
© Pro Shots
Maccabi Haifa
Maccabi Haifa
1 - 6
Benfica
Benfica

Benfica en PSG hadden allebei veertien punten verzameld in de zes groepswedstrijden. In dat geval wordt gekeken naar de onderlinge wedstrijden, maar die eindigden allebei in een gelijkspel. Daardoor is ook het aantal gemaakte doelpunten in de onderlinge wedstrijden hetzelfde.

UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep H UEFA Champions League 2022/2023

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Benfica
6
4
2
0
16-7
+9
14
2
PSG
6
4
2
0
16-7
+9
14
3
Juventus
6
1
0
5
9-13
-4
3
4
Maccabi Haifa
6
1
0
5
7-21
-14
3
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024

Aangezien het onderling resultaat volledig gelijk was, wordt gekeken naar het algehele doelsaldo. Dat was dankzij de dikke overwinning van Benfica op Maccabi Haifa (1-6) eveneens identiek: zowel Benfica als PSG heeft zestien keer gescoord en zeven goals geïncasseerd. Ze hebben dus allebei een doelsaldo van +9 en hetzelfde aantal gemaakte doelpunten. Nooit eerder deed zo'n situatie zich voor bij de bovenste twee ploegen in een Champions League-poule.

Criterium nummer zeven bood uiteindelijk uitkomst: het aantal gemaakte uitdoelpunten in de groepsfase. Benfica scoorde negen keer buitenshuis (1-2 zege op Juventus, 1-1 gelijkspel bij PSG en 1-6 zege op Maccabi Haifa). PSG maakte zes uitdoelpunten (1-3 zege op Maccabi Haifa, 1-1 gelijkspel bij Benfica en 1-2 zege bij Juventus).

Als er op basis van punten, doelpunten en overwinningen uiteindelijk écht geen winnaar kan worden aangewezen, kijkt de UEFA naar het aantal gele en rode kaarten dat een ploeg heeft ontvangen. Daarvoor wordt een disciplinaire score bijgehouden. In het vrijwel ondenkbare geval dat zelfs die score gelijk is, is de clubcoëfficiënt bepalend.

Criteria bij gelijke stand in groepsfase Champions League

1. Punten in onderlinge wedstrijden
2. Doelsaldo in onderlinge wedstrijden
3. Gemaakte doelpunten in onderlinge wedstrijden
4. Als minstens twee ploegen na het hanteren van criteria 1 t/m 3 nog steeds gelijk staan, worden criteria 1 t/m 3 uitsluitend toegepast op onderlinge wedstrijden tussen de ploegen die nog gelijk staan. Dit criterium is alleen relevant als er meer dan twee clubs gelijk stonden en is dus niet van toepassing op Benfica en PSG.
5. Totale doelsaldo in de groepsfase
6. Gemaakte doelpunten in de groepsfase
7. Gemaakte uitdoelpunten in de groepsfase
8. Aantal zeges in de groepfase
9. Aantal uitzeges in de groepsfase
10. Laagste disciplinaire score in de groepsfase, gebaseerd op het aantal gele en rode kaarten (direct rood = 3 punten, geel = 1 punt, twee gele kaarten voor een speler in een wedstrijd = 3 punten).
11. Clubcoëfficiënt
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.