Benfica heeft de Portugese landstitel terug. De ploeg van Bruno Lage maakte zaterdagavond geen fout in de thuiswedstrijd tegen Santa Clara en nam de troon weer over van FC Porto. Die club maakte een einde aan een knappe reeks van Marcel Keizers Sporting Portugal.

Benfica
4 - 1
Santa Clara
Santa Clara

Benfica werd tussen 2014 en 2017 vier jaar op rij kampioen, maar moest de landstitel vorig seizoen aan Porto laten. Dit seizoen maakten de twee grootste clubs van Portugal er een erg spannende titelstrijd van. Benfica was lange tijd in de achtervolging, maar nam de koppositie in de 24ste speelronde met een 1-2 zege bij Porto over. Vervolgens gaven de manschappen van Lage de eerste plek op de ranglijst niet meer uit handen.

Zaterdag volstond een gelijkspel tegen Santa Clara om de titel veilig te stellen. De supporters twijfelden er niet over dat dit zou gaan lukken en zo zat de sfeer er al de hele dag goed in rondom het Estádio da Luz. In de kampioenswedstrijd opende Haris Seferovic de score en verdubbelde wonderkind João Félix na een knappe actie de marge. Rafa Silva bracht de 3-0 ruststand op het scorebord.

De feestvierende Benfica-supporters zagen Seferovic op aangeven van Alex Grimaldo zijn tweede van de avond maken, voordat César met een treffer uit een hoekschop de eer redde voor Santa Clara. Een comeback van de bezoekers zat er geen moment in en dus sluit Benfica het seizoen af met 28 overwinningen uit 34 speelronden. De ploeg mag door de titel volgend seizoen weer meedoen aan de groepsfase van de Champions League.

FC Porto
FC Porto
2 - 1
Sporting Lissabon

Keizer heeft het behoorlijk goed voor elkaar bij Sporting. De tweede club uit Lissabon ging begin februari voor het laatst onderuit in de Primeira Liga (2-4 bij Benfica) en bleef vervolgens in dertien competitiewedstrijden op rij ongeslagen. Porto, dat vooraf nog een klein beetje hoop had op het kampioenschap, wilde zaterdag een einde maken aan die imposante reeks. Het werd geholpen toen Sporting al na twintig minuten met tien man kwam te staan, nadat een gele kaart voor Cristian Borja door de VAR was omgezet in een rode.

Moussa Marega leek Porto op voorsprong te zetten, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel. Een kwartier in de tweede helft werd de 0-1 van Luiz Phellype wél goedgekeurd. De Braziliaan was het eindstation van een scherpe counter en zette het tiental van Sporting op voorsprong. Bas Dost (net terug van een knieblessure) viel hierna in, maar kon de voorsprong niet verder uitbreiden. Sterker nog: Danilo Pereira (ex-Roda) kopte uit een hoekschop de 1-1 binnen.

Porto wilde na dit doelpunt meer en Sporting kwam onder druk te staan. Keizer zag dat zijn ploeg het moeilijk had en Héctor Herrera maakte drie minuten voor tijd op geweldige wijze de winnende voor Porto. De middenvelder stond bij een doorgekopte hoekschop bij de tweede paal opgesteld en scoorde met een acrobatische omhaal. Ook Porto kwam hierna met tien te staan, door een directe rode kaart voor Jesús Corona (ex-Twente), maar de thuisploeg gaf de zege niet meer uit handen.