Benfica brengt droomafscheid Guardiola maar even in gevaar

Bayern München heeft de halve finale van de Champions League bereikt ten koste van Benfica. Na de 1-0 zege in Beieren werd in de return in Lissabon met 2-2 gelijkgespeeld. Daardoor lonkt voor trainer Pep Guardiola nog steeds een groots afscheid.

In München was Arturo Vidal (foto boven) de maker van het enige doelpunt. Met die zege op zak begon Bayern aan de return en in de beginfase wees maar weinig op een moeilijke avond voor de Duitsers. Kansen voor Thomas Müller en Arturo Vidal leverden evenwel de openingsgoal nog niet op.

Bij een van de eerste aanvallen van Benfica was het wél direct raak. Raúl Jiménez, de vervanger van de geschorste clubtopscorer Jonas, profiteerde van zeldzaam mistasten van doelman Manuel Neuer. De goalie kwam namelijk uit zijn goal om een voorzet van Eliseu uit de lucht te plukken, maar verkeek zich volledig. Jiménez kopte raak.

Twee minuten later  had Jiménez het thuispubliek, dat voor aanvang een fraaie sfeeractie in petto had, helemaal in extase kunnen brengen. Zijn puntertje kon echter met de nodige moeite onschadelijk gemaakt worden door Neuer.

Vidal
In het vervolg van de wedstrijd stelde Bayern orde op zaken. Voor rust was het immers al 1-1. Wederom was het Vidal die de Portugezen pijn deed. Bij een afvallende bal - doelman Ederson bokste de bal weg - sloeg de middenvelder toe. De even fraaie als effectieve wreeftrap van Vidal verdween schitterend in het doel.

Arturo Vidal en Thomas Müller scoorden. Daardoor mag Pep Guardiola nog hopen op een wel heel fraai schot van zijn episode in Beieren. Zijn collega Rui Vitória haalde het einde van de wedstrijd niet, want hij werd in de tweede helft weggestuurd door arbiter Bjorn Kuipers vanwege commentaar op de leiding.

Met die goal werd het voor Benfica wel heel moeilijk. Er waren immers nog twee goals gevraagd om Bayern uit te schakelen. Kort na rust maakte Thomas Müller die opgave nog maar wat moeilijker. Na een corner legde Javi Martínez met het hoofd terug en was de uiterste krachtsinspanning van Müller genoeg voor de 1-2.

Hoewel het tweeluik na die goal in principe gespeeld was, bleef het vermakelijk. Douglas Costa raakte de paal en een treffer van Müller werd door de arbitrage onder leiding van Björn Kuipers afgekeurd. Even later werd de Nederlandse scheidsrechter het mikpunt van Portugese hoon. Invaller Goncalo Guedes werd op de rand van het zestienmetergebied met een sliding neergehaald door Martínez, die daarvoor een gele kaart kreeg. Het Portugese kamp schreeuwde om een rode kaart omdat in hun ogen sprake was van een open kans. Omdat Talisca de gegeven vrije trap fraai in de kruising lepelde, maakte de woede wel snel plaats voor blijdschap. Maar verder kwam Benfica niet meer.

Manchester City
Daardoor kan het seizoen van Bayern, dat nog zonder de geblesseerde Arjen Robben aantrad, nog eindigen met de treble. In Duitsland koerst de ploeg van Guardiola, die na dit seizoen vertrekt naar Manchester City, immers af op de titel en Der Rekordmeister  treft in de halve finale van het Duitse bekertoernooi Werder Bremen. Voor de bevlogen tacticus zit er dus ook een wel heel saillante halve finale in het vat: tegen zijn toekomstige werkgever. Atlético Madrid en Real Madrid zijn de andere ploegen in de halve finale.