Bellingham heeft hoogste marktwaarde, eerste Nederlander op plek 24

Reacties

Het onderzoeksbureau CIES heeft opnieuw een berekening losgelaten op de marktwaardes van de beste spelers ter wereld. Jude Bellingham van Real Madrid is volgens het bureau de waardevolste speler ter wereld.

Bellingham heeft hoogste marktwaarde, eerste Nederlander op plek 24
© Pro Shots

Het CIES gebruikte de data van zesduizend transfersommen om een rekenmodel te creëren voor marktwaardes. Daarbij worden spelerskenmerken meegenomen, maar ook een detail als contractduur. Het zorgt ervoor dat Bellingham wordt ingeschat op een marktwaarde van 267,5 miljoen euro. De middenvelder van Real Madrid is momenteel topscorer van La Liga en ligt nog voor ruim vijf jaar vast in de Spaanse hoofdstad.

Het verschil in de top is klein. Nummer twee Erling Haaland (251,2 miljoen) wordt iets lager ingeschat, Vinícius Júnior van Real Madrid komt daar weer een krappe miljoen onder. Rodrygo (Real Madrid) en Bukayo Saka (Arsenal) completeren de topvijf, de duurste vijf zijn de enige spelers met een geschatte marktwaarde van boven de tweehonderd miljoen.

Xavi Simons (RB Leipzig, gehuurd van Paris Saint-Germain) is volgens het CIES de Nederlander met de hoogste marktwaarde. De ex-PSV'er vinden we terug op plek 24 met een geschatte waarde van 112,5 miljoen. Daarmee staat hij zelfs boven Kylian Mbappé, die laag is ingeschaald vanwege zijn aflopende contract. Ook Cody Gakpo, Jeremie Frimpong en Nathan Aké staan in de tophonderd.

Speler Club Marktwaarde
1. Jude Bellingham Real Madrid 267,5 miljoen euro
2. Erling Haaland Manchester City 251,2 miljoen
3. Vinícius Júnior Real Madrid 250,3 miljoen
4. Rodrygo Real Madrid 247,9 miljoen
5. Bukayo Saka Arsenal 223 miljoen
6. Phil Foden Manchester City 195,8 miljoen
7. Gavi Barcelona 175,4 miljoen
8. Julián Álvarez Manchester City 164,7 miljoen
9. Jamal Musiala Bayern München 152,4 miljoen
10. Martin Ødegaard Arsenal 150,6 miljoen
-- -- --
24. Xavi Simons RB Leipzig 112,5 miljoen
35. Cody Gakpo Liverpool 101,9 miljoen
70. Jeremie Frimpong Bayer Leverkusen 80,6 miljoen
77. Nathan Aké Manchester City 78,5 miljoen

Bekijk op de website van CIES de volledige tophonderd.

Spelers met een verleden in Nederland die in de tophonderd staan
Zoals in bovenstaande tabel is te zien, is Martin Ødegaard de hoogst genoteerde speler met een verleden in Nederland. Er zijn echter ook andere verrassende namen terug te vinden op de lijst met marktwaardes.

Zo staat Alexander Isak met een marktwaarde van 102,7 miljoen één plek boven Gakpo. De spits maakte in 2019 nog doelpunten in het shirt van Willem II. Ook Mohammed Kudus is explosief gestegen in waarde sinds hij Ajax verliet. Nu hij bij West Ham United speelt, tikt hij bijna de honderd miljoen aan qua marktwaarde: 93,8.

Bij Vitesse kreeg hij twee seizoenen achter elkaar het vertrouwen en Loïs Openda is niet meer gestopt met scoren. Eerst voor RC Lens, nu voor RB Leipzig. De teamgenoot van Xavi Simons wordt ingeschat op een waarde van 84,5 miljoen.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.