België vernedert chaotisch Nederlands elftal in oefenduel

Louis van Gaal heeft zijn eerste wedstrijd bij zijn terugkeer als bondscoach van het Nederlands elftal verloren. In Brussel was België te sterk voor Oranje (4-2), dat nu voor de vierde keer op rij een duel verliest.

Het Nederlands elftal, waar Rafael van der Vaart zijn honderdste interland speelde en Ricardo van Rhijn debuteerde, liet zich al in de openingsfase een beetje overdonderen door de thuisploeg. Aangemoedigd door een uitverkocht Koning Boudewijn Stadion kozen De Rode Duivels al snel de aanval.

Dat resulteerde na twintig minuten spelen in de openingstreffer: een geblokt schot van Kevin Mirallas kwam in de kluts terecht bij Christian Benteke. De spits stuurde met een simpele kapbeweging de inglijdende Joris Mathijsen het bos in en schoot vervolgens langs Maarten Stekelenburg de 1-0 binnen.

In de tweede helft voerde Van Gaal een aantal van de reeds vooraf aangekondigde wissels door. Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Adam Maher en Nick Viergever kwamen in het veld voor respectievelijk Jetro Willems, John Heitinga, Rafael van der Vaart en Joris Mathijsen. Het frisse bloed leek de ploeg goed te doen. Binnen tien minuten na rust keerde Oranje de achterstand om in een voorsprong.

Twee keer stonden Martins Indi en Arjen Robben aan de basis. Bij de gelijkmaker was Luciano Narsingh (zijn eerste interlanddoelpunt) het eindstation, even later gaf Klaas-Jan Huntelaar (kreeg de voorkeur boven Robin van Persie) het laatste zetje: 1-2.

Het Nederlands elftal leek op tijd bij de les, maar niets bleek minder waar. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots gaf met pogingen van Nacer Chadli (hard schot) en invaller Kevin de Bruyne (kopbal) eerst nog een aantal waarschuwingen af. Stekelenburg redde Oranje aanvankelijk nog met prima safes, maar moest in het laatste kwartier alsnog liefst drie (!) keer de bal uit het net grabbelen.

Nigel de Jong hielp de Belgen goedkoop aan de gelijkmaker door een pass nonchalant van de voet te laten springen, waarna Mertens beheerst afrondde. Enkele minuten later scoorde Romelu Lukaku na goed voorbereidend werk van de PSV-aanvaller. In de slotfase deed Jan Vertonghen nog een duit in het zakje. Opnieuw was Mertens de aangever. De laatste minuten voltrokken zich als een ware martelgang voor het afgeschminkte Oranje.

Voor Van Gaal betekende het een valse start van zijn tweede periode als bondscoach. De Amsterdammer is bovendien na Guus Hiddink in 1995 de eerste bondscoach die bij zijn debuut verliest. Destijds was Frankrijk met 1-0 te sterk voor het Nederlands elftal. Foto: VI Images