België schudt van vreugde en opluchting na Rostov Rollercoaster

Reacties

De opluchting spat de ochtend na de wonderbaarlijke comeback van België tegen Japan in de achtste finale van het WK van de voorpagina's in België af. Onze zuiderburen zijn het er echter over eens: tegen Brazilië zal het veel en veel beter moeten.

België schudt van vreugde en opluchting na Rostov Rollercoaster

Oef! Delirium! Een match voor de geschiedenisboeken! Wat een wederopstanding! Het zijn zomaar wat headlines van Belgische websites en kranten op the day after. Voetbalminnend België is het er echter over eens: dit niet nog een keer. 'Doe ons dit niet meer aan', schrijft Ludo Vandewalle, chef voetbal van Het Nieuwsblad, in zijn beschouwende commentaar na afloop. Want heel even leek het erop dat de Rode Duivels na het drama op het EK 2016 opnieuw vroegtijdig zouden stranden.

Zelfmoord
Toen ging het mis tegen Wales, nu bijna tegen Japan. 'De gouden generatie was klaar om afgeschoten te worden. De koppigheid van Roberto Martínez met zijn 3-4-3 systeem dat met deze spelers op dit niveau zelfmoord is. Tegen Brazilië kan dit niet. Sambavoetballers als Neymar zijn twee keer zo goed als de Japanners. De Brazilianen vegen dan de vloer aan met de Rode Duivels. De Japanners deden het al bijna. De bondscoach zal ook moeten wisselen', vat Vandewalle het samen.

De collega's van Het Laatste Nieuws sluiten zich erbij aan. 'We leven nog, zowaar. Maar wat hing het Belgische lot aan een zijden draadje. In plaats van Brazilië vrijdag, leek het morgen Zaventem te worden. Gelukkig stonden Onze Jongens op', luidt het commentaar van de krant na de Rostov Rollercoaster. 'Een thriller van de zuiverste soort, die ze in België niet hadden zien aankomen.' De vreugde bij de 3-2 was des te groter. 'Zelden was een explosie van voetbalvreugde zo heftig.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat blijkt wel uit bovenstaande tweet. Er werd zowaar seismische activiteit gemeten in het normaal gesproken op dat vlak toch vrij rustige België. De comeback tegen Japan was er dan ook een 'om met stip op te nemen in de geschiedenisboeken'. De laatste keer dat een team een knock-outwedstrijd op een WK won na een 2-0 achterstand was in 1970, toen West-Duitsland na verlenging met 3-2 won van titelhouder Engeland. België klaarde die klus dus zelfs in de reguliere speeltijd.

Papiermolen
Nu de Rode Duivels dankzij de 'misschien wel mooiste counter uit de historie van het voetbal' – aldus het door de euforie gegrepen HLN - nog in de race zijn voor de wereldtitel, leeft wel het besef dat het vrijdag afgelopen is als er niet snel iets verandert. 'Dan moet het véél beter, hoor.' Dat de Gouden Generatie alle moeite had overeind te blijven, vindt de krant geen hoopvol signaal. 'Nóg eens zeventig minuten als deze en Brazilië haalt de Duivels fijntjes door de papiermolen.'

Verdediger Vincent Kompany stelde na afloop dat België - Brazilië wat hem betreft ook een mooie finale was geweest, maar is niet bang voor de vijfvoudig wereldkampioen. 'Dit is een bekercompetitie. De ene wedstrijd kan zoveel verschillen van de andere', zei de mandekker van Manchester City tegen Sporza. 'Brazilië is een totaal andere tegenstander. Zij zullen wellicht alle foutjes afstraffen, maar ik kan me niet voorstellen dat we nog een beter collectief dan Japan zullen tegenkomen.'

'Defensief zwak België gered door tactische blunder Honda'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.