België houdt WK-droom in leven na miraculeuze ontsnapping tegen Japan

Reacties

België heeft zich na een ongelooflijke ontsnapping tegen Japan geplaatst voor de kwartfinale van het WK. In de 69ste minuut keek de ploeg van bondscoach Roberto Martínez nog tegen een 0-2 achterstand aan, maar Nacer Chadli maakte in de extra tijd alsnog de winnende treffer: 3-2.

België houdt WK-droom in leven na miraculeuze ontsnapping tegen Japan

Het toernooi begon goed voor België met drie overwinningen in de poulefase. Pánama (3-0), Tunesië (5-2) en Engeland (1-0) en dus stond in de achtste finale de confrontatie met Japan, de nummer twee van Groep H op het programma. De Aziaten hadden zich op basis van het aantal gele kaarten geplaatst voor de knock-outfase, maar begonnen opvallend sterk aan de wedstrijd in de Rostov Arena.

Japan zette flink aan, maar tot echt grote kansen leidde dat in eerste instantie niet. België overleefde de Japanse aanvalsdrift zonder al te veel problemen en kwam langzaam beter in de wedstrijd. Romelu Lukaku was kansrijk, maar kreeg de bal er door een slim duwtje van Maya Yoshida nét niet lekker tegen zijn voet. Op slag van rust liet Thibaut Courtois zijn land enorm schrikken. De doelman liet een simpele inzet door zijn handen glippen, maar kon de bal tot zijn grote opluchting nog net voor de doellijn pakken.

Vol goede moed begon België aan de tweede helft, maar na drie minuten ging het helemaal mis. Mertens leidde balverlies, Takashi Inui onderschepte en gaf de bal mee aan Gaku Shibasaki, die Genki Haraguchi wegstuurde. Jan Vertonghen leek de bal te kunnen onderscheppen, maar raakte hem niet goed, waardoor de Japanner alleen op Courtois afkon en uiterst precies afrondde: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De goal van Haraguchi betekende een enorme dreun voor België, maar bijna trokken De Rode Duivels de stand binnen de minuut gelijk. Mertens legde terug op Hazard, die de bal hard tegen de paal schoot. Enkele momenten later sloeg Japan opnieuw toe. Inui kreeg de bal een meter of twintig van het Belgische doel voor zijn voeten en merkte dat hij opvallend veel ruimte had. De middenvelder legde de bal daarom nog eens goed en schoot hem zeer hard en zuiver buiten bereik van Courtois in de benedenhoek: 0-2.

België was duidelijk van slag van die twee enorme dreunen en had een kwartier nodig om zich te herpakken. Martínez bracht met Chadli en Marouane Fellaini twee verse krachten in het veld om het tij te keren en met succes, zo zou blijken. Eerst nam Vertonghen de aansluitingstreffer voor zijn rekening door de bal heel slim over doelman Eiji Kawashima heen in de verre hoek te koppen, al had het ook veel weg van een voorzet: 1-2.

Even later toonde Fellaini zijn waarde. De 1.94 meter lange middenvelder, die onlangs zijn contract bij Manchester United verlengde, kopte in de 74ste minuut een perfecte voorzet van Hazard tegen de touwen en trok de stand daarmee weer gelijk: 2-2. Wat volgde was een kwartier waarin beide ploegen met de handrem speelden. Vincent Kompany greep goed in bij een behoorlijke kans voor invaller Keisuke Honda, terwijl Chadli en Lukaku de reflexen van Kawashima testten met kopballen van dichtbij.

Comeback
Honda werd in de 93ste minuut gevaarlijk met een vrije trap van grote afstand, maar Courtois redde knap. Na de corner van Japan kwam België er razendsnel uit via De Bruyne en Meunier. De rechtsback gaf breed op Lukaku, maar die had een briljant overstapje in huis, waardoor Chadli bij de tweede paal kon scoren: 3-2. De goal van de voormalig FC Twente-aanvaller viel in de 94ste minuut en leidde tot een enorme vreugde-explosie bij de Belgen.

Direct na de aftrap van Japan werd er afgefloten. België speelt in de kwartfinale tegen Brazilië, dat eerder op de maandag met 2-0 van Mexico won.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Aad de Mos over België-Japan.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.