België ondergaat metamorfose: mogelijk tien wijzigingen

Reacties

De kans is heel groot dat zowel Engeland als België donderdagavond niet op oorlogssterkte aantreedt in het onderlinge afsluitende duel in Groep G. In Kaliningrad staat alleen groepswinst nog op het spel; beide landen zijn zeker van de laatste zestien.

België ondergaat metamorfose: mogelijk tien wijzigingen

De Belgische bondscoach Roberto Martínez liet zaterdag na de 5-2 overwinning op Tunesië al doorschemeren dat hij speelt met de gedachte om spelers rust te gunnen. Maandag ging de Spanjaard daar tijdens een persconferentie dieper op in. 'Of het een optie is om elke veldspeler te vervangen? Ja. Ik denk dat iedereen het verdient om op het WK te spelen. Ik kan ze die kans geven, zodat ik ook meteen kan zien welke bijdrage ze leveren. Niemand is zeker van zijn basisplaats, zo kijken wij ernaar.'

In elk geval lijken Dries Mertens, Romelu Lukaku en Eden Hazard wegens licht fysiek malheur gespaard te worden voor de achtste finale. Kevin De Bruyne, Jan Vertonghen en Thomas Meunier blijven aan de kant omdat ze op scherp staan en bij een eventuele gele kaart de wedstrijd in de tweede ronde moeten missen. Door die drie gele kaarten staat België voorlopig tweede achter Engeland, dat twee gele kaarten incasseerde. Alle andere factoren zijn precies in evenwicht.

De stand in Groep G:

Martínez' collega Gareth Southgate zinspeelt in gesprek met The Guardian eveneens op mutaties. Mogelijk blijft WK-topscorer Harry Kane aan de kant in de laatste groepswedstrijd. 'Natuurlijk is het belangrijk voor hem om voor de Gouden Schoen te gaan, maar hij weet ook dat het draait om het team. Vanuit die zienswijze nemen wij onze beslissingen. Ik moet alles in ogenschouw nemen.'

Zondag tegen Panama (6-1) liet Southgate het drietal Jamie Vardy, Fabian Delph en Danny Rosse invallen. 'Zij trainden extreem goed en zijn zo'n belangrijk onderdeel van de groep. Er zijn nog vier, vijf andere spelers die ik ook graag had willen inbrengen. Met al deze zaken moet ik rekening houden.' Danny Welbeck, Phil Jones, Gary Cahill en Trent Alexander-Arnold werden als enige veldspelers nog niet ingezet door Southgate.

Schema
Met het oog op het schema in de knock-outfase is het wellicht beter om als tweede te finishen, al is gespeculeer daarover eigenlijk nog te vroeg. Hoe dan ook speelt Engeland voor de winst. 'Ik kan niet een wedstrijd ingaan met het doel dat we niet willen winnen. Het is gevaarlijk om te voorspellen waar uit gaan komen in het schema', aldus Southgate.

Thibaut Courtois benadrukt dat ook België niet zal rekenen. 'Het maakt denk ik niet uit of je eerste of tweede wordt', vertelt de doelman aan Sky Sports. 'Als je het goede gevoel vast wil houden, kun je maar beter doorgaan met winnen.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.