België na twee duels op rozen dankzij uitblinkers Lukaku en Hazard

Reacties

België heeft zaterdagmiddag ook zijn tweede wedstrijd op het WK in Rusland gewonnen. Vijf dagen na de 3-0 zege op Panama rekenden De Rode Duivels in Moskou ook vrij eenvoudig af met Tunesië: 5-2. Romelu Lukaku was de grote man aan Belgische zijde, maar zorgde ook voor de grootste domper door zich na een uur ogenschijnlijk geblesseerd te laten vervangen.

België na twee duels op rozen dankzij uitblinkers Lukaku en Hazard

Waar België in de WK-opener tegen Panama nog een moeizaam begin kende en pas na rust de ban brak, kende de ploeg van bondscoach Roberto Martínez dit keer een droomstart. Nadat de Tunesische doelman Farouk Ben Mustapha in de derde minuut nog goed uit zijn doel was gekomen om de doorgebroken Lukaku van scoren af te houden, was de vervanger van de geblesseerde eerste keeper Mouez Hassen in de vijfde minuut al geklopt. De bal ging op de stip na een overtreding van Syram Ben Youssef op Eden Hazard, die zelf achter de bal ging staan en ijskoud binnenschoof.

Het was het ideale scenario voor België, omdat het tegen Engeland veelal gegroepeerd verdedigende Tunesië het initiatief moest nemen en daardoor ruimte weggaf. Hazard verzuimde daar na een prima assist van Lukaku nog gebruik van te maken door te slap in te schieten. In de zestiende minuut liet Lukaku zien het vizier nog steeds op scherp te hebben staan. Na een onderschepping van Dries Mertens ter hoogte van de middenlijn, schoot de spits van Manchester United zijn derde WK-goal – en zijn zeventiende interlandgoal van dit seizoen – beheerst in de verre hoek.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het leek de opmaat te betekenen voor een makkelijke middag, maar Tunesië beet meteen van zich af. Uit een scherp aangesneden vrije trap van Wahbi Khazri kopte de in België actieve Dylan Bronn de 2-1 achter Thibaut Courtois. Niet veel later moest de verdediger van AA Gent per brancard van het veld, maar het veranderde niets aan de intenties van Tunesië. Onder aanvoering van Khazri ging het op jacht naar de gelijkmaker. De nummer 10 en captain was uiteindelijk zelf het dichtst bij de 2-2. Courtois had de nodige moeite zijn schot van afstand klemvast te pakken.

Thibaut Courtois heeft geen antwoord op de Tunesische tegentreffer van de in België actieve Dylan Bronn.
Thibaut Courtois heeft geen antwoord op de Tunesische tegentreffer van de in België actieve Dylan Bronn.

De beste kansen bleven echter voor België, dat profiteerde van de grote ruimtes achter de Tunesische defensie. Door een prima redding van Ben Mustapha op een inzet van Yannick Carrasco en gebrek aan zorgvuldigheid bij de laatste pass bleef de welkome derde treffer aanvankelijk uit, maar vlak voor rust kwam die er alsnog. Na knullig balverlies van Tunesië was een fraaie steekbal van Thomas Meunier welbesteed aan Lukaku. Met een stift - nota bene met zijn mindere rechterbeen - passeerde de 25-jarige spits doelman Ben Mustapha voor de tweede keer en achterhaalde hij Cristiano Ronaldo als WK-topscorer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Lukaku werd tussen zijn twee doelpunten door al even behandeld wegens een blessure en ging na een uur uiteindelijk naar de kant voor Marouane Fellaini. Hazard had de wedstrijd toen al definitief in het slot gegooid door de bal na een fraaie pass van Kevin De Bruyne op de borst aan te nemen, de uitkomende Ben Moustapha te omspelen en de bal in het lege doel te schieten. Die treffer was geen overbodige luxe, aangezien Tunesië na rust meteen fanatiek op jacht ging naar de 3-2. Na het tweede WK-doelpunt van Haxard was het verzet gebroken, al bleef Tunesië het proberen en België kansen weggeven.

Voor Martínez was de 4-1 van Hazard het sein om ook zijn andere uitblinker naar de kant te halen en Michy Batshuayi nog wat speeltijd te geven. De door Chelsea aan Borussia Dortmund verhuurde spits miste in het laatste kwartier drie opgelegde mogelijkheden op de 5-1, voordat het bij de vierde poging eindelijk raak was. Khazri maakte er daarna nog 5-2 van, maar België zit na twee WK-duels op rozen. Met zes punten lijkt het een plek in de achtste finale niet meer mis te kunnen lopen, al is er nog een theoretische kans in het geval dat Panama zondagmiddag wint van Engeland, de laatste tegenstander van België in Groep H. 

De stand in Groep G:

'België is een feest om naar te kijken, maar geen topfavoriet'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.