Beladen weerzien voor Casillas en Mourinho

Reacties

Waar het treffen tussen FC Porto en Chelsea dinsdagavond deels in het teken staat van de terugkeer van José Mourinho op het oude nest, is het niet alleen maar onderlinge liefde die in het Estadio do Dragão gevoeld zal worden. Het fraaie affiche is immers ook het podium voor een saillant weerzien tussen Iker Casillas en de man die hem een passend afscheid bij zijn geliefde Real Madrid ontnam.

Beladen weerzien voor Casillas en Mourinho

De 34-jarige Casillas vertrok afgelopen zomer van De Koninklijke naar FC Porto met een majestueus cv. In 25 jaar – in 1990 kwam hij in de jeugdopleiding terecht – werd Casillas niet alleen een clubicoon, maar verzamelde hij ook een stortvloed aan prijzen. Na 725 (!) officiële duels zwaaide de 163-voudig Spaans international af met vijf landskampioenschappen, drie keer de Champions League, twee keer de beker, vier keer de Super Cup, twee wereldbekers en twee keer de Europese Super Cup op zijn palmares.

Tussen 2010 en 2013 had Casillas Mourinho als trainer in Madrid. Daar zorgde een vertrouwensbreuk uiteindelijk voor het begin van de aftocht van het boegbeeld bij Real. In het seizoen 2012/13 werd Casillas op geruchtmakende wijze aan de kant geschoven door The Special One, die eerst Antonio Adán en later Diego López boven het Real-boegbeeld verkoos. Sindsdien kunnen Mourinho en de 34-jarige doelman niet langer door een deur. Zo sprak Mourinho nog na het vertrek van de keeper bij Real schande van de zes miljoen euro aan salaris die Casillas in het thuisland van Mourinho zou gaan verdienen.

Iker Casillas in tranen bij zijn afscheid in Madrid. De keeper hield net als Edwin van der Sar vijftig keer de nul in de Champions League. Hij is nog een clean sheet verwijderd van het record.
Iker Casillas in tranen bij zijn afscheid in Madrid. De keeper hield net als Edwin van der Sar vijftig keer de nul in de Champions League. Hij is nog een clean sheet verwijderd van het record.

Xavi
Het weerzien tussen de twee rivalen van toen is in de Spaanse pers breed uitgemeten. Dat Casillas uitgerekend vanavond een Champions League-record van voormalig Barcelona-middenvelder Xavi over kan nemen, maakt het allemaal nog wat gevoeliger. De ervaren goalie staat immers aan de vooravond van zijn 152ste Champions League-duel, waarmee hij alleen koploper wat betreft aantal wedstrijden zou worden. Die eervolle plek deelt hij nu nog met Xavi.

Juist nu wordt daarom nog maar eens teruggekeken op de kiem van de vertrouwensbreuk tussen Casillas en Mourinho. Die aanleiding heeft immers alles te maken met Xavi. Onder het bewind van Mourinho laaide de verhitte strijd tussen Real Madrid en Barcelona immers op als nooit tevoren en vaak was Mourinho niet te beroerd om het een en ander aan te wakkeren via de media. Op het veld had dat geregeld zijn uitwerking op de spelers.

Casillas zou daarom destijds gebeld hebben met Xavi. En van dat verzoenende gesprek kreeg Mourinho lucht. Hij beoordeelde de toenadering als hoogverraad en besloot tot het in gang zetten van het proces dat tot het slachtofferen van de toen nog geliefde doelman zou leiden, al moet gezegd dat Casillas ook bij de opvolger van Mourinho - Carlo Ancelotti - zijn onaantastbare status kwijt was.

Lang stilstaan bij het verleden wilde Mourinho maandagavond niet. 'Ik snap al wat jullie willen weten', reageerde hij op vragen over Casillas. 'Maar ik zal hem zeker begroeten. Laten we daar verder niet over discussiëren', aldus de Chelsea-coach. In het Estadio do Dragão zal vervolgens blijken of Porto tegen Chelsea een aangename terugkeer wordt voor de trainer die in 2003 met de Portugezen de UEFA Cup won en een jaar later de Champions League, of dat vooral het vuur opnieuw oplaait tussen Iker Casillas en José Mourinho.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.