Beckenbauer en Van Gaal bakkeleien over 'vacature'

Louis van Gaal heeft zich wederom niet geliefd gemaakt bij de leiding van Bayern München. Uli Hoeness had eerder al kritiek op de gebrekkige communicatie van de Nederlandse oefenmeester, ditmaal ligt van Gaal in de clinch met club-icoon Franz Beckenbauer (foto). Onderwerp van het akkefietje: de eerste keeper van Der Rekordmeister.

Beckenbauer en Van Gaal bakkeleien over 'vacature'

De trainer heeft tijdens het trainingskamp in Dubai te kennen gegeven dat eerste doelman Hans-Jörg Butt na de winterstop zijn plek kwijt raakt. Van Gaal verkiest de veertien jaar jongere Thomas Kraft.

Erevoorzitter Beckenbauer is allesbehalve blij met de aanpak van de trainer. 'Het zou verstandiger zijn geweest als Louis van Gaal een dergelijke kwestie eerst met het management van Bayern zou hebben besproken. De positie van eerste doelman is toch een belangrijke vacature binnen het team,' liet de voormalig wereldkampioen aan Bild weten.

'Natuurlijk is het wel de coach die bepaalt welke elf spelers er op het veld staan. Maar in tegenstelling tot alle andere posities is die van eerste doelman er één die de toekomstige planning van de vereniging kan beïnvloeden.'

Toch heeft de erevoorzitter van Bayern wel enigszins begrip voor de keuze van de Nederlander. 'Butt is een betrouwbare doelman en een sympathiek mens. Ook wanneer hij op de bank terecht komt, zal hij zich als een voorbeeldige prof gedragen. Daar komt bij dat wanneer een doelman 36 jaar is, de coach moet gaan nadenken over de toekomst van de plaats onder de lat. Thomas verdient deze kans. Hij moet nu laten zien dat hij met de druk van de buitenwereld om kan gaan en de toekomstige nummer één van ons gaat worden.'

Ondertussen heeft Edson Braafheid aangegeven dat hij het seizoen in München wil afmaken. De linksback wil een laatste poging doen om te slagen in Duitsland. Het contract van de international loopt nog tot medio 2013. Even was er sprake van een tijdelijke terugkeer naar zijn oude ploeg FC Twente. Een dergelijke overeenkomst lijkt echter vanwege het hoge salaris van de Nederlander niet mogelijk.
Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's