FC Utrecht moet volgende week nog vol aan de bak in Bosnië en Herzegovina. De ploeg van trainer John van den Brom had recht op meer, maar moest genoegen nemen met een teleurstellende remise in de thuiswedstrijd tegen Zrinsjki Mostar in de tweede voorronde van de Europa League.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 1
Zrinjski Mostar

Van den Brom koos voor nieuwelingen Adam Maher, Justin Lonwijk en Vaclav Cerny in de basis. Met dat drietal greep Utrecht eigenlijk direct het initiatief. Via met name Gyrano Kerk, met afstand de gevaarlijkste aan de kant van de thuisploeg, werd het nodige gevaar gesticht.

Het mocht vooral Lonwijk aangerekend worden dat FC Utrecht in de eerste helft niet tot scoren kwam. De spits, die eigenlijk een middenvelder is, verprutste twee gigantische kansen. Extra pijnlijk voor Utrecht was dat de enige kans van Zrinjski Mostar wel direct een doelpunt opleverde.

John van den Brom beleefde zijn vuurdoop als trainer van FC Utrecht in een officiële wedstrijd.

De goedgevulde Galgenwaard zag Miljan Govedarica, de beste man aan de kant van de Bosniërs, tien minuten voor rust de score openen. De handige linksbuiten bleef ijzig koel toen hij oog in oog met doelman David Jensen verscheen en bezorgde zijn ploeg daarmee het o zo belangrijke uitdoelpunt.

Direct na rust kreeg Sander van de Streek na een goede voorzet van Sean Klaiber een grote kans op de 1-1, maar hij stuitte op de prima keepende Ivan Brkic. Aan de andere kant was Frane Cirjak gevaarlijk met een poging van afstand. Duidelijk was dat de warmte steeds meer vat kreeg op het spel van Utrecht. In de 57ste minuut besloot Van den Brom met Nick Venema voor Lonwijk dan ook vers bloed in de aanval te brengen.

Het had al snel resultaat, al was het niet Venema maar uitblinker Kerk die de 1-1 voor zijn rekening nam. Een voorzet van Cerny werd maar half weggewerkt, waarna Kerk met een snoeiharde volley alsnog de stand gelijk trok. Het was voor Van den Brom aanleiding om nóg een nieuwe aanvaller te brengen. De vorig seizoen aan VVVV verhuurde Patrick Joosten verving Cerny, die daar zichtbaar niet blij mee was.

Een fase waarin FC Utrecht de tegenstander overklaste volgde. Willem Janssen kreeg een goede kopkans, Klaiber kreeg op aangeven van Joosten een nog betere kans en een schot van Gustafson werd gestopt door Brkic. Na een korte drinkpauze was er weinig over van het Utrechtse offensief en gaf Zrinjski niet veel kansen meer weg. Toch kreeg Venema nog een megakans op de 2-1. Na een geweldige bal van Maher legde Klaiber de bal goed klaar voor Venema, maar de spits schoot drie minuten voor tijd tot zijn eigen verbijstering van dichtbij naast.

De Bosniërs gaan door die enorme misser met een goede uitgangspositie terug naar huis, maar ook Utrecht heeft nog volop kansen in de return volgende week donderdag.