Bayern zit kort op Zirkzee: 'Met alleen talent kom je er niet'

Reacties

Voor Joshua Zirkzee kwam door het coronavirus voorlopig een niet passend einde aan het seizoen van zijn doorbraak. De achttienjarige spits van Bayern München heeft mede daarom nog een wereld te winnen.

Bayern zit kort op Zirkzee: 'Met alleen talent kom je er niet'
© Pro Shots

Bij het brainstormen over een tweede spits achter Robert Lewandowski kwam ook de naam Erling Braut Haaland op tafel. De suggestie werd in Beieren van de hand gewezen. Een te verdedigen beslissing gezien de miljoenen die Borussia Dortmund betaalde voor de Noorse belofte maar ook omdat er al een tweede spits rondliep in München: Joshua Zirkzee.

'De hardware heeft Josh, hij heeft ook de juiste kop en de winnaarsmentaliteit nodig', zegt Jochen Sauer, hoofd opleidingen bij Bayern München, in Kicker. Over het torinstinct zijn er geen twijfels. 'De afronding met recht en links is fenomenaal, hoe hij met precisie de ballen op doel schiet. In het strafschopgebied verliest hij zelden de controle. Bovendien is hij in staat de bal goed vast te houden en het overzicht te houden.'

Kortom, de achttienjarige jeugdinternational die in de zomer van 2017 van Feyenoord naar Bayern kwam, voldoet in principe aan de hoge eisen van een Bayern-spits. Dat bewees hij ook bij zijn droomdebuut in de Bundesliga in december tegen SC Freiburg. Koud 104 seconden binnen de lijnen was zijn eerste balcontact meteen goed voor de 2-1 voorsprong voor Bayern. En ook in de wedstrijden daarna liet de jeugdinternational zich gelden als een goalgetter.

Maar op de lauweren rusten is er niet bij. Het komt niet allemaal vanzelf aanwaaien, Zirkzee zal moeten werken aan zijn verbeterpunten. Bij de verscheidene scoutingstripjes naar Rotterdam was ook zijn flegmatieke houding opgevallen. 'Joshua is vaak het type dat alleen zo hoog springt als hij moet springen', aldus Sauer. 'Wat de geldingsdrang en de drang tot samenwerken betreft moet het beter.'

'Talent alleen is niet genoeg', zegt Holger Broich, die weet dat het karakter van Zirkzee niet echt leidt tot eigen initiatief tot een looptraining. Na de wedstrijd tegen Hertha BSC in januari werd de conditietrainer van Bayern weer duidelijk dat de Nederlandse belofte een broertje dood heeft aan het lopen. Met tegenzin liep hij uit. 'Maar het gaat de goede kant op met zijn ontwikkeling, die echter nog lang niet ten einde is.' Sauer weet ook wat helpt: 'van tijd tot tijd moet je hem uit zijn comfortzone halen.' Door de coronacrisis laat dat nog even op zich wachten.

Nieuwe superspits? 'Zirkzee doet het nog beter dan Haaland'
Bekijk hier al onze video's
Meer J. Zirkzee
Meer over J. Zirkzee
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.