Bayern ziet koploper Dortmund verder weglopen na nieuwe dreun

Bayern München heeft zaterdag in extremis nieuw puntenverlies geleden in de Bundesliga. Door het gelijkspel in eigen huis tegen Fortuna Düsseldorf liep de achterstand op koploper Borussia Dortmund op. BVB worstelde zich langs FSV Mainz 05.

Bayern München
3 - 3
Fortuna Düsseldorf

Fortuna Düsseldorf zag concurrent VfB Stuttgart vrijdag onderuitgaan en hoopte nu een gaatje te slaan. Het begin was veelbelovend, want al binnen de minuut vuurde Dodi Lukebakio op doel. Manuel Neuer was echter alert en voorkwam een snelle achterstand. Daarna was het Bayern München dat de klok sloeg en dat resulteerde in twee snelle doelpunten. Nadat Jérôme Boateng maar net naast schoot was de tweede kans raak: Fortuna kreeg de bal niet weg na een hoekschop van Renato Sanches en de bal kwam voor de voeten van Niklas Süle. Die schoot meteen raak in de verre hoek (1-0).

Amper bekomen van de schrik kreeg het bezoek uit Düsseldorf een tweede tegentreffer om de oren. Thomas Müller dook na een uitstekende pass van Boateng vogelvrij op voor doelman Michael Rensing en maakte het eenvoudig af (2-0). Fortuna wist weinig tegenover de Beierse dadendrang te zetten, maar kwam kort voor rust toch terug. Jean Zimmer faalde met een omhaal, maar al liggend slaagde hij er toch nog in Lukebakio aan te spelen. De spits schoot van dichtbij raak en gaf Fortuna zo een dosis moed voor de tweede helft.

Bayern nam de touwtjes na rust weer in handen. Lewandowski nam een prima pass van Leon Goretzka met de rug naar het doel aan en gaf de bal achter zich langs mee aan Müller, die met links uithaalde en de 3-1 bijschreef. Met nog twintig minuten maakte Arjen Robben zijn entree in München. Het werd echter niet zijn dag, want Fortuna beleefde een wederopstanding en kwam terug. Lukebakio kroonde zich tot de man van de wedstrijd: de 3-2 werd in eerste instantie nog afgekeurd, maar na bestudering van de videobeelden toch toegekend. In blessuretijd werd de vreugde nog groter, want weer sloeg Lukebakio toe. Na balverlies van Robben brak Fortuna razendsnel uit. Lukebakio hield Süle van het lijf en schoof met rechts binnen voor zijn hattrick.

FSV Mainz 05
1 - 2
Borussia Dortmund

Het duurde lang voordat er een doelpunt viel bij Mainz-Dortmund, maar kansen waren er genoeg aan beide kanten. Zo redde keeper Robin Zentner tot twee keer toe op een inzet van Axel Witsel en kopte Marco Reus net naast. Aan de andere kant was Aaron Caricol gevaarlijk, maar bracht keeper Roman Bürki redding. Mainz-aanvaller Jean-Paul Boëtius zag het vanaf de bank gebeuren.

Dortmund-trainer Lucien Favre zag in de tweede helft dat er voorin een frisse kracht bij moest komen en bracht Paco Alcácer voor Mario Götze. BVB activeerde eerder deze week nog de koopoptie van Alcácer bij Barcelona en krijgt daar voorlopig geen spijt van, want drie minuten nadat hij het veld betrad was het al raak. Op aangeven van Reus scoorde de Spaanse spits.

Vervolgens kwam de wedstrijd pas echt los. Alcácer kon niet lang van zijn goal genieten, want Robin Quaison zorgde niet veel later al voor de gelijkmaker. Maar zo snel als Mainz voor 1-1 zorgde, zo snel lag de bal er alweer in voor de 1-2 van Dortmund. Rechtsback Lukasz Piszczek meldde zich aan de rand van het strafschopgebied en opende een schiettent. Meerdere pogingen werden geblokt, maar uiteindelijk schoot de Pool de bal hoog in de korte hoek achter Zentner. Boëtius viel daarna nog in, maar Dortmund hield de ruime voorsprong op de concurrentie in stand.

Hertha BSC
Hertha BSC
3 - 3
1899 Hoffenheim

Zonder de geblesseerde Javairô Dilrosun vocht Hertha zich zaterdag thuis zeer knap terug van een achterstand tegen 1899 Hoffenheim. Hoffe overrompelde de thuisclub volledig en sloeg al na 42 seconden toe via Kerem Demirbay. Na terugleggen van Adám Szálái kon hij de hoek uitkiezen en scoren (0-1). De bezoekers breidden de voorsprong snel uit: Andrej Kramaric snelde na een geweldige uittrap van Oliver Baumann voorbij Derrick Luckassen en schoot raak voor de 0-2.

Hertha deed daarna vrijwel onmiddellijk iets terug via Vedad Ibisevic, die de rebound benutte na een poging van Duda. Hoffenheim, dat de voorgaande vier competitieduels stuk voor stuk winnend afsloot, bleef prima omgaan met de kansen en kwam na een rake kopbal van Ermin Bicakcic op een ruimere voorsprong (1-3). Toch lukte het niet die marge vast te houden: Mathew Leckie zorgde met een fraai schot weer voor de aansluiting bij Hertha en vlak voor het einde poeierde Valentino Lazaro zelfs de gelijkmaker tegen de touwen.

FC Augsburg
FC Augsburg
1 - 3
Eintracht Frankfurt

Eintracht Frankfurt kon al heel vroeg juichen op bezoek bij FC Augsburg, want Jonathan de Guzman scoorde al in de eerste minuut. De middenvelder kreeg de bal van Sébastien Haller en verschalkte doelman Andreas Luthe. Augsburg-verdediger Jeffrey Gouweleeuw en zijn ploeggenoten hadden het nakijken, terwijl Jetro Willems op de bank zat bij Frankfurt.

Toch maakte Augsburg geen verkeerde indruk in het eigen stadion. De trekker overhalen bleek een stuk lastiger. Frankfurt toonde zich wat dat betreft een stuk effectiever, want vlak na de rust sloegen de gasten weer toe. Haller maakte er op aangeven van Luka Jovic 0-2 van. Toen collega-aanvaller Ante Rebic na 68 minuten voor 0-3 zorgde, was de wedstrijd helemaal beslist. De eretreffer van Augsburg viel nog wel via Sergio Córdova.

VfL Wolfsburg
1 - 0
RB Leipzig
RB Leipzig

Bij VfL Wolfsburg zat Paul Verhaegh op de bank en startte Wout Weghorst, maar waren het twee ploeggenoten die aan de basis stonden van de openingstreffer. Elvis Rexhbecaj werd weggestuurd met een steekpass en waagde met keeper Peter Gulacsi en twee verdedigers voor zich een poging. De bal werd getoucheerd en kwam voor de voeten van linksback Jérôme Roussillon, die zonder twijfel uithaalde: 1-0. Een belangrijke goal, want Wolfsburg stijgt liefst vier plekken op de ranglijst.