Bayern kleineert Arsenal ook in Londen

Bayern München heeft met een eclatante zege de kwartfinale van de Champions League bereikt. Arsenal mocht voorzichtig ruiken aan een wonder, tot tien minuten na rust één moment van Laurent Koscielny alles veranderde. Onder anderen Arjen Robben profiteerde (1-5).

De comfortabele 5-1 marge van de thuiswedstrijd was het vrijwel zekere ticket naar de kwartfinale van de Champions League. Bayern-trainer Carlo Ancelotti zal ongetwijfeld voor de return in Arsenal zijn trauma's de revue hebben laten passeren bij zijn spelers als waarschuwing.

In zijn tijd op de bank bij AC Milan bleek een 4-1 thuisoverwinning na de return bij Deportivo La Coruña niet genoeg voor een plaats in de halve finale van de Champions League (4-0). Een jaar later gaf AC Milan in de finale tegen Liverpool een 3-0 voorsprong uit handen en stond het na strafschoppen zelfs met lege handen.

Een verschil van vier doelpunten goed maken was nog geen enkele ploeg gegeven in de Champions League. Arsenal deed een manmoedige poging geschiedenis te schrijven. In de twintigste minuut werd de hoop gevoed door een treffer van Theo Walcott, die keeper Manuel Neuer verraste met een hard schot bij de eerste paal.

Arsenal was ook de bovenliggende partij en had met een ruimere marge de kleedkamer op kunnen zoeken na 45 minuten. Tegelijkertijd waren The Gunners ook ontsnapt aan een fatale tegentreffer. Na een weergaloze pass van Arjen Robben was Robert Lewandowski vrij voor David Ospina gekomen. De Poolse spits raakte de bal niet goed genoeg.

Lewandowski was tien minuten na rust wel verantwoordelijk voor de genadeklap voor Arsenal. Koscielny duwde de Poolse spits onderuit en moest een hoge tol ervoor betalen. Naast een strafschop – benut door Lewandowski – kreeg de Franse verdediger op advies van de assistent ook een rode kaart. Scheidsrechter Tasos Sidiropoulos had aanvankelijk een gele kaart getoond.

Met de uitsluiting en de gelijkmaker was het verzet gebroken van Arsenal. Robben vergrootte de pijn door in de 68ste minuut de 1-2 op het scorebord te brengen. Bayern maakte vervolgens dankbaar gebruik van de witte vlag van de thuisploeg. Douglas Costa en Arturo Vidal (2) leverden met een treffer hun bijdrage aan het Beierse feestje in het Emirates Stadium.

Daardoor nam Arsenal met een zware nederlaag afscheid van het internationale podium. Voor het zevende jaar op rij is de achtste finale het eindstation in de Champions League. Het zal ongetwijfeld de positie van manager Arsène Wenger geen goed doen, ook al was het na de heenwedstrijd al nagenoeg zeker dat Bayern deze dubbele confrontatie zou winnen en Ancelotti voor de elfde keer in zijn trainersloopbaan zijn ploeg naar de kwartfinale zou loodsen.