Bayern Herbstmeister dankzij man in vorm Vidal, Bazoer niet bij Wolfsburg-selectie

Arturo Vidal is bezig aan een opvallende reeks bij Bayern München. De middenvelder scoorde zaterdag in zijn vierde competitieduel op rij en werd daarmee matchwinner tegen Eintracht Frankfurt: 0-1. Dankzij de moeizame zege liep Bayern uit op het morsende RB Leipzig en is het Herbstmeister.

Eintracht Frankfurt - Bayern München 0-1
Jupp Heynckes verloor nog nooit van Eintracht Frankfurt, overigens een van zijn ex-clubs, en dat gebeurde ook zaterdag niet. De coach liet Robert Lewandowski, Mats Hummels en David Alaba op de bank beginnen, miste Arjen Robben nog vanwege een bovenbeenblessure en zag Sven Ulreich in de warming-up geblesseerd afhaken. Omdat Manuel Neuer ook nog in de lappenmand zit, stond de 36-jarige Tom Starke op doel. Hij was eigenlijk al gestopt met professioneel voetbal, maar kwam uit zijn pensioen vanwege de keepersproblemen bij Bayern. In Frankfurt keepte Starke door het uitvallen van Ulreich alsnog zijn honderdste wedstrijd in de Bundesliga.

Starke weet dat Vidal de man in vorm is bij Bayern en dat bleek ook in Frankfurt wel weer. Vidal kopte na twintig minuten bij de tweede paal een voorzet van Joshua Kimmich binnen en zette Bayern zo op een 0-1 voorsprong. Kingsley Coman schoot even later net naast, voordat Jetro Willems bij een ingestudeerde vrije trap dicht bij de gelijkmaker kwam. Starke kon het harde schot van de Nederlander echter vrij eenvoudig pakken.

Jetro Willems (15) stoomt op.

Frankfurt hervatte de jacht naar de gelijkmaker, maar ondanks het feit dat de thuisploeg veel balbezit had, bleven kansen uit. Twintig minuten voor tijd werd Marius Wolf met rood weggestuurd na een overtreding op James Rodríguez. Na het inschakelen van de videoscheidsrechter werd deze beslissing echter teruggedraaid en mocht Wolf met enkel een gele kaart toch blijven meedoen. Kort hierna werd Willems vervangen en vanaf de kant zag de back geen doelpunten meer vallen.

RB Leipzig - FSV Mainz 05 2-2
Bayern won dus, maar RB Leipzig kon niet volgen, waardoor Bayern zeker is van de koppositie bij de winterstop. Leipzig kwam na een halfuur nog wel op voorsprong tegen FSV Mainz 05, na een prachtige aanval. Yussuf Poulsen speelde met een hakje Diego Demme vrij en hij legde de bal terug op Kevin Kampl, die de kruising vond met een keurig schot. De gelijkmaker volgde tien minuten later en werd gemaakt door Robin Quaison, die van dichtbij binnen kon tikken nadat een vrije trap van Daniel Brosinski nog prachtig uit de bovenhoek was gehaald door Peter Gulacsi.

Hier zag alles er nog goed uit voor RB Leipzig.

Leipzig en Mainz leken in evenwicht te gaan rusten, maar in de extra speeltijd van de eerste helft kreeg de thuisploeg een goedkope penalty en Timo Werner faalde vanaf elf meter niet. Lange tijd leek dit de winnende treffer te gaan worden, maar drie minuten voor tijd kwam Mainz via invaller Emil Berggreen toch nog op gelijke hoogte: 2-2. Leipzig heeft nu een achterstand van acht punten op Bayern en kan later deze zaterdag al worden ingehaald op de ranglijst door Borussia Mönchengladbach of Schalke 04, die tegen elkaar spelen.

Hamburger SV - VfL Wolfsburg 0-0
Het gaat niet goed met Riechedly Bazoer bij VfL Wolfsburg. De middenvelder bleef in de afgelopen twee wedstrijden van zijn ploeg op de bank zitten en zaterdag zat hij niet eens bij de selectie voor het duel met Hamburger SV. Sinds begin september heeft Bazoer maar zestien minuten mogen meedoen in de Bundesliga. Jeffrey Bruma bleef zaterdag negentig minuten op de bank bij Wolfsburg; net als Rick van Drongelen bij HSV. Paul Verhaegh was zodoende de enige Nederlander die in actie kwam.

Trainers Martin Schmidt van VfL Wolfsburg en Markus Gisdol van HSV praten bij.

De verdediger van Wolfsburg had een druk middagje, want HSV was de betere ploeg. Kansen waren er voor Jann-Fiete Arp, Dennis Diekmeier en Aaron Hunt, maar gescoord werd er niet, waardoor Wolfsburg een puntje mee naar huis nam. De ploeg van Martin Schmidt staat met achttien punten elfde in de Bundesliga, terwijl HSV met vijftien punten op de vijftiende plek (net boven de degradatiestreep) staat.