Bayern heeft 'de beste keeper ter wereld', maar hoelang nog?

Reacties

Manuel Neuer viert vrijdag zijn 34ste verjaardag en op dezelfde dag volgde een nieuw gerucht over zijn toekomst bij Bayern München. Terwijl de club lovende woorden over hem schrijft, zijn er achter de schermen hevige contractonderhandelingen gaande. Het lijkt alles behalve een zekerheid dat Neuer ook na afloop van zijn tot medio 2021 lopende verbintenis in München keept.

Bayern heeft 'de beste keeper ter wereld', maar hoelang nog?
© Pro Shots

Sinds zijn komst in de zomer van 2011 is Neuer de onbetwiste eerste keeper van Bayern, dat indirect eindelijk een echte opvolger voor Oliver Kahn had gevonden. De van Schalke 04 overgekomen doelman maakte indruk met een risicovolle stijl die zeker ook leuk was om naar te kijken. Regelmatig kwam de pijlsnelle Neuer zijn doel uit om als een vliegende keep meters van zijn doel af de bal te veroveren of weg te schieten. Als een echte verdediger ging hij duels aan met aanvallers terwijl zijn doel leeg was.

Al voor zijn overgang naar Bayern had Neuer bondscoach Joachim Löw overtuigd van zijn kwaliteiten. Op het WK van 2010 stond hij al onder de lat bij Die Mannschaft, dat in de halve finale in Zuid-Afrika verloor van de uiteindelijke winnaar Spanje. Gaandeweg werd Neuer steeds vaker genoemd in de lijstjes met de beste keepers ter wereld. Kijkend naar de cijfers is dat niet onterecht. In 373 wedstrijden voor Bayern won de ploeg vaker (280 keer) dan dat Neuer een tegengoal kreeg (266). De keeper hield in liefst 52 procent van zijn wedstrijden voor Bayern de nul.

© Pro Shots

Prijzenkast Manuel Neuer:

Wereldkampioen 1x
Champions League 1x
UEFA Super Cup 1x
Kampioen van Duitsland 7x
Winnaar DFB-Pokal 5x
Duitse Super Cup 4x
WK voor clubteams 1x

Toch zijn er ook steeds vaker twijfels over Neuer. Op het WK van 2018 maakte hij geen geweldige indruk en in het daaropvolgende seizoen bij Bayern ging de keeper regelmatig in de fout. Zijn risicovolle stijl leek even te veel gevraagd. Bijvoorbeeld in de achtste finale van de Champions League tegen Liverpool, toen Virgil van Dijk halverwege de eerste helft een dieptepass gaf op Sadio Mané. Rafinha liep met hem mee en Neuer kwam ver uit zijn doel, maar beiden tastten mis. Zo gebeurde het nog vaker dat Neuer wat twijfelend uit zijn doel kwam, zonder de overtuiging die hem eerder zo onklopbaar maakte.

© Pro Shots

In Duitsland ontstond een discussie over de plek onder de lat bij Die Mannschaft, want Marc-André ter Stegen maakte bij Barcelona een uitstekende indruk. Toch was de rolverdeling duidelijk: Neuer is de eerste keus van Löw, net als dat hij dat bij Bayern is. De club verzekerde zich onlangs van de komst van Alexander Nübel, de talentvolle doelman van Schalke 04. Door sommigen worden vraagtekens gezet bij die stap, want de kans dat Nübel Neuer uit de basis gaat spelen, lijkt klein. 'Neuer is verreweg de beste keeper ter wereld, daar twijfel ik niet aan', zei trainer Hansi Flick onlangs nog tegen Bild.

Mogelijk verandert de contractsituatie van Neuer het perspectief van Nübel. Bayern wil de verbintenis van de doelman dolgraag met twee jaar verlengen, maar tot een akkoord kwam het tot op heden nog niet. Nübel werd daar tijdens de onderhandelingen met Bayern ook van op de hoogte gebracht. Het weerhield hem er niet van om te komen. Neuer is met 34 jaar niet meer de jongste en Nübel hoopt op de lange termijn zijn plek over te nemen.

Volgens Bild zouden Neuer en zijn management graag een langdurig contract zien. 'Een goed betaalde pensioenverbintenis' noemde de krant het gekscherend, want in het toekomstplan van Bayern blijft Neuer niet eeuwig de eerste doelman en moet Nübel het op termijn overnemen. Neuer is een van de best betaalde spelers van de club. Voor de beeldvorming: hem over drie jaar als 37-jarige op de bank laten plaatsnemen om Nübel de kans te geven, zou van Neuer waarschijnlijk de duurste reservekeeper ooit maken. Hem daarentegen nu al laten vertrekken, zou Bayern hoe dan ook zwakker maken.

Neuer zou ondertussen ook graag zien dat Flick definitief aanblijft als trainer van Bayern. De voormalig assistent van Niko Kovac werd na het ontslag van de Kroaat doorgeschoven en deed het dusdanig goed dat hij het seizoen mocht afmaken. Wat daarna gebeurt, is nog niet bekend. Neuer ziet het wel zitten in Flick en andersom is dat ook het geval. Bayern wikt en weegt ondertussen nog. Afgelopen dinsdag vond er nog een gesprek plaats met de zaakwaarnemer van Neuer.

Misschien komt er komende zomer een verrassend einde aan het verhaal. Bild meldde vrijdag namelijk dat Chelsea interesse heeft in Neuer. Manager Frank Lampard is niet tevreden met Kepa Arrizabalaga, de duurste keeper ter wereld. Chelsea wordt daardoor al weken in verband gebracht met allerlei doelmannen, onder wie ook Ajacied Andre Onana. Alles valt of staat met de contractonderhandelingen tussen Bayern en Neuer. Als die op niets uitdraaien, is een zomers vertrek met het oog op het tot medio 2021 lopende contract een aannemelijk scenario.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Meer M. Neuer
Meer over M. Neuer
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.