Bayern gaat uitgerekend onderuit in Heynckes' achtertuin

Bayern München heeft de eerste punten laten liggen sinds de rentree van Jupp Heynckes. Juist op diens vertrouwde terrein in Mönchengladbach eindigde de perfecte reeks (2-1).

Voor Heynckes was het duel met Borussia Mönchengladbach een bijzondere wedstrijd. 'Hier is mijn spelers- en trainersloopbaan begonnen', zei de 72-jarige trainer, die geboren is in Mönchengladbach en nog woont in Rheinland. 'De reactie van Borussia-fans laat zien dat hier mijn Heimat is.'

Maar voor die sentimenten had Heynckes, met 195 goals eeuwig topscorer van Gladbach, tijdens de wedstrijd van Bayern geen oog. De oudgediende wilde zijn zegereeks na zijn rentree een vervolg geven.

De reeks van negen zeges op rij had er ongetwijfeld aan bijgedragen dat Bayern-president Uli Hoeness liet doorschemeren mogelijk ook na dit seizoen door te willen gaan met Don Jupp. Maar juist in Mönchengladbach zag Heynckes die perfecte reeks eindigen. Sterker nog, hij leed zijn eerste verlies in zijn laatste dertig Bundesliga-duels als trainer van Bayern.

In de eerste helft tekende het onheil voor Heynckes zich al af. Borussia Mönchengladbach had weinig te duchten van Bayern, dat alleen via een hakbal van Robert Lewandowski tegen de paal echt dreigend was. Die Fohlen hadden daarentegen aan de andere kant in de slotfase van de eerste helft twee keer succes.

Thorgan Hazard was in de 39ste minuut de eerste die doelman Sven Ulreich passeerde. De Belg benutte een strafschop, die was toegekend na hands van Niklas Süle. Enkele minuten later stond de 2-0 op het scorebord. Matthias Ginter tikte van dichtbij binnen na een voorzet van Lars Stindl.

In de tweede helft probeerde Bayern de dreigende nederlaag te voorkomen. De Beierse formatie, waar Arjen Robben vanwege een blessure ontbrak, kon echter allerminst indruk maken. De defensie van Gladbach werd nauwelijks aan het wankelen gebracht. En als dat toch gebeurde, zoals bij een schot van invaller Kingsley Coman, dan bood de paal uitkomst.

In de 74ste minuut kreeg Bayern weer zicht op een ontsnapping. Arturo Vidal bracht met een volley van buiten het strafschopgebied de spanning terug in de wedstrijd. Het bleek niet meer dan de aansluitingstreffer. Het Beierse offensief, dat er met moeite werd uitgeperst, bleef zonder resultaat.

Door de tweede nederlaag van het seizoen zag koploper Bayern München de voordelige marge slinken tot drie punten. RB Leipzig is de voornaamste concurrent geworden. Borussia Mönchengladbach staat op vijf punten achterstand van de ploeg van oude bekende Heynckes.