Bayern dendert door, Willems en Haller laten zege glippen in extremis

Bayern München heeft zaterdagmiddag optimaal geprofiteerd van de uitglijders van concurrenten als Borussia Dortmund (de ploeg van Peter Bosz ging vrijdag al onderuit), RB Leipzig én het 'Nederlands' getinte Eintracht Frankfurt. Bayern kende in eigen huis geen enkele moeite met FC Augsburg, terwijl Frankfurt een knappe en belangrijke zege liet glippen.

Bayern München - FC Augsburg 3-0
De wedstrijd begon met twee Nederlanders in de basis, bij de openingsgoal speelde zowel Jeffrey Gouweleeuw als Arjen Robben een hoofdrol. Na een overtreding van de Augsburg-verdediger op de vedette van Bayern München, kreeg James Rodríguez vanaf de rechterkant een vrije trap te nemen. Uit die indraaiende bal ontstond een scrimmage, waarna Arturo Vidal de trekker overhaalde met een hard en hoog schot. Nog voor de pauze was de voorsprong al verdubbeld: de van een blessure teruggekeerde Robert Lewandowski - hij ontbrak midweeks bij Polen - kreeg de bal mee van Vidal en schoot koeltjes raak.

Na rust was het treffen al vroeg beslist. Lewandowski volleerde fraai raak na een voorzet van Joshua Kimmich en bepaalde zo de eindstand. Door de zege blijft Bayern overtuigend koploper. Het heeft nu negen punten meer dan het Dortmund van trainer Peter Bosz, dat is gezakt naar de derde plaats. Net als BVB hebben ook Hoffenheim en Schalke 04 (nog) twintig punten. RB Leipzig staat nog wel tweede, maar nu met zes punten achterstand op Bayern.

1899 Hoffenheim - Eintracht Frankfurt 1-1
De ploeg van basisspelers en ex-Eredivisionisten Jetro Willems en Sébastien Haller stond tot zaterdagmiddag zevende, maar door het gelijkspel bij Hoffenheim wipt het voorlopig een plekje omhoog. Dat ene puntje had echter een driepunter móéten zijn. Later deze speelronde kunnen een paar ploegen Die Adlerträger bovendien nog passeren, waardoor de druiven extra zuur zijn.

De goal van de bezoekers, die lange tijd de enige leek te zijn, viel al na een klein kwartiertje. Na een foute inspeelpass van achteruit pikte Kevin-Prince Boateng de bal op, om vervolgens van afstand hard en door het midden fraai raak te schieten. Basisklant Mark Uth (ex-spits van SC Heerenveen) redde in blessuretijd echter alsnog een punt voor de thuisploeg, waar Justin Hoogma niet eens bij de wedstrijdselectie zat. Bij een overwinning had Frankfurt zich op de derde plek gemeld, nu blijft het in de bijzonder uitgebreide subtop meedoen.

Kevin-Prince Boateng viert zijn 0-1 met onder anderen Jetro Willems en Sébastien Haller (beiden links)

Bayer Leverkusen - RB Leipzig 2-2
Achtervolger Leipzig leek na rust flink in het zadel geholpen te worden door de thuisploeg, maar verspeelde een zeker lijkende overwinning. Bij rust stonden beide ploegen met elf tegen elf nog op gelijke hoogte. Na een overtreding in de zestien op Marcel Sabitzer schoot Timo Werner vanaf de stip raak (0-1), maar op slag van rust tekende Leon Bailey voor de gelijkmaker.

Na de pauze leek het verkeerd te gaan voor de thuisploeg. De in de rust ingevallen Leverkusen-verdediger Benjamin Heinrichs kreeg zeven minuten na zijn entree rood: hij maakte hands op de doellijn. Dit keer was het Emil Forsberg die de strafschop benutte. Daarmee leek Leipzig in een zetel op weg naar de zege, maar dat was buiten Kevin Volland gerekend. Hij tekende een kwartier voor tijd voor de 2-2 eindstand, waarmee hij zijn eigen ploeg -  maar zeker ook Bayern München - hielp.

VfL Wolfsburg - SC Freiburg 3-1
Met Paul Verhaegh in de basis, Riechedly Bazoer in blessuretijd als invaller en de weer fitte Jeffrey Bruma nog niet bij de wedstrijdselectie, rekende Wolfsburg eindelijk af met de vloek van de remises. Al in de derde minuut kwam de thuisploeg op voorsprong, verdediger Yannick Gerhardt tikte van binnen raak na een voorzet van Daniel Didav. Nog voor de pauze scoorde ook Yunus Malli, wederom op aangeven van Didavi. De tegengoal van Bartosz Kapustka leek de wedstrijd nog spannend te maken, direct daarna besliste Malli de wedstrijd.

Daarmee maakte Wolfsburg een einde aan een wel heel opmerkelijke reeks. Sinds trainer Andries Jonker op 18 september - met vier punten uit vier duels - werd ontslagen, speelden Die Wölfe zeven competitieduels. Die werden alle zeven gelijkgespeeld, waardoor nu dus de tweede competitiezege - de eerste sinds 26 augustus - een feit is.

Overige uitslag:
FSV Mainz 05 - FC Köln 1-0

Vreugde na de 1-0 van Wolfsburg bij aangever Daniel Didavi en doelpuntenmaker Yannick Gerhardt.