Barcelona werkt aan doelsaldo in 'recordduel' met Rayo

Barcelona heeft zich niet alleen moeiteloos kunnen handhaven aan de top in de Primera División, de Catalanen konden tegen het negental van Rayo Vallecano ook nog eens werken aan het toch al indrukwekkende doelsaldo en lieten een nieuw Spaans record noteren met de 5-1 zege.

Rayo-goalie Juan Carlos leidde de grote nederlaag zelf in door in de 22ste minuut volledig mis te tasten bij een hoge bal. Ivan Rakitic was er als de kippen bij om de openingstreffer te laten aantekenen, waarna Lionel Messi de voorsprong nog geen minuut later op aangeven van Neymar verdubbelde.

En zo keek de thuisploeg na nog geen half uur tegen een 2-0 achterstand aan. Diego Llorente liep voorop bij de treurmars, want de centrumverdediger zorgde er met een charge op Rakitic (hooggeheven been) voor dat Rayo verder moest met tien man. Messi buitte de overtalsituatie uit met een doelpunt in de 53ste minuut, door de rebound van een schot op de paal van Luis Suárez binnen te tikken.

Messi
Via een rake kopbal van Manucho kwam de Spaanse nummer zeventien nog wel aan de eretreffer, maar nadat Manuel Iturra de tweede rode kaart van de wedstrijd kreeg en een strafschop veroorzaakte, was het duel definitief gespeeld. De poging van Suárez werd dan weliswaar nog gekeerd, maar via opnieuw Messi (zijn negentiende competitietreffer van het seizoen) en invaller Arda Turan liep Barcelona nog uit naar 1-5.

Daarmee komen de Catalanen op 69 punten uit 27 wedstrijden, met een doelsaldo van 74 (!) goals voor en 22 tegentreffers. Bovendien verbrak Barça het record van Real Madrid, dat onder Leo Beenhakker in het seizoen 1988/89 34 wedstrijden op rij ongeslagen bleef. De ploeg van trainer Luis Enrique is nu 35 wedstrijden op rij ongeslagen (29 zeges, zes gelijke spelen). Atlético Madrid en Real Madrid, die zelf eveneens wonnen deze speelronde, hebben na de zorgeloze zege van Barcelona weer een achterstand van respectievelijk acht en twaalf punten. Rayo blijft zeventiende met 26 punten.