Barcelona stuurt technisch directeur Zubizarreta weg

Reacties

Andoni Zubizarreta moet na vierenhalf jaar vertrekken als technisch directeur van Barcelona. Voorzitter Josep María Bartomeu heeft besloten het nog anderhalf jaar doorlopende contract van de 53-jarige oud-doelman te ontbinden.

Barcelona stuurt technisch directeur Zubizarreta weg

Zubizarreta keerde in de zomer van 2010 terug in Camp Nou, waar hij tussen 1986 en 1994 het doel had verdedigd in de jaren dat trainer Johan Cruijff zijn Dream Team smeedde. Toenmalig voorzitter Sandro Rosell haalde Super Zubi terug naar Barcelona als opvolger van diens voormalige ploeggenoot Txiki Begiristain, die naar Manchester City was vertrokken.

Zijn tweede periode bij Zubizarreta was geen onverdeeld succes. Maar weinig aankopen voegden de afgelopen jaren daadwerkelijk wat toe aan Barcelona. De Catalanen kochten in die periode circa 400 miljoen euro aan spelers, maar lang niet alle nieuwkomers rendeerden. Zo zijn Alexis Sánchez, Alex Song en Cesc Fabregas alweer vertrokken en speelde Thomas Vermaelen dit seizoen nog geen minuut door een slepende hamstringblessure.

Daarbovenop kwam het recente transferverbod wegens het op te jonge leeftijd aantrekken van jeugdspelers. Barcelona mag zowel deze winter als komende zomer zich niet roeren op de transfermarkt. Zubizarreta zei zondag alle verantwoordelijkheid te accepteren aangaande de recente uitspraak van het CAS. 'Bartomeu kent de situatie als geen ander, hij was hiervoor vice-voorzitter. Als mijn vertrek betekent dat Barça er beter van wordt, accepteer ik dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen.'

Barcelona boekte in de periode dat Zubizarreta technisch directeur was wel grote successen: twee landstitels, één Copa del Rey, drie Spaanse Super Cups en de Champions League, Europese Super Cup en wereldbeker voor clubs. Slechts twee van die prijzen pakte Barça echter na het vertrek van trainer Pep Guardiola in 2012. Sindsdien gaat het bergafwaarts met de club.

Woensdag zal Barcelona-voorzitter Bartomeu tekst en uitleg geven tijdens een persconferentie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.