Barcelona ontsnapt dankzij VAR aan domper op akker in Valladolid

Barcelona is zaterdagavond ontsnapt aan puntenverlies bij promovendus Real Valladolid. De ploeg van Ernesto Valverde leek op het werkelijk dramatische veld in Estadio Nuevo José Zorrilla een late gelijkmaker te incasseren, maar het doelpunt van Keko werd door de VAR afgekeurd vanwege buitenspel.

Real Valladolid
0 - 1
Barcelona
Barcelona

Barcelona kwam zo met de schrik vrij en trok aan het langste eind door een treffer van Ousmane Dembélé, die de kampioen onlangs ook al aan de Spaanse Super Cup hielp. Op bezoek bij Valladolid opende hij ruim tien minuten na rust de score, nadat de bezoekers ook in de eerste helft al goede kansen hadden gekregen. Zo schoot Dembélé over en naast en greep doelman Jordi Masip (ex-Barcelona) uitstekend in bij pogingen van Luis Suárez en Philippe Coutinho.

Aan de kant van Valladolid, dat zich toch vooral moest beperken tot verdedigen, was Enes Ünal de gevaarlijkste man. De voormalig spits van NAC Breda en FC Twente zorgde ervoor dat Marc-André ter Stegen constant bij de les moest blijven. Een treffer van Ünal zat er echter niet in en in het eerste kwartier na rust kwam Barcelona op een verdiende voorsprong. Sergi Roberto kopte de bal op de achterlijn knap terug op Dembélé, die in de verre hoek raak schoot.

Het openingsdoelpunt zorgde even voor discussie. De defensie van Valladolid was ervan overtuigd dat de bal de achterlijn had gepasseerd toen Sergi Roberto het leder beroerde, maar daar was geen sprake van. De arbitrage beoordeelde dit op de juiste manier en Valladolid moest na deze tegenvaller in de achtervolging. Een kwartier voor tijd kreeg invaller Keko een enorme kans op de gelijkmaker. Zijn kopbal werd niet goed naar een hoek gedrukt, waardoor Ter Stegen kon oprapen.

Direct na deze kans kwam Arturo Vidal binnen de lijnen aan de kant van Barcelona. Met de van Bayern München overgenomen middenvelder in het veld kwamen de bezoekers nog dicht bij de 0-2 via Suárez (doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel) en La Liga-debutant Malcom (schot gepakt door Masip), maar de beslissing bleef uit. Daardoor kon Keko diep in blessuretijd bijna voor een stunt van Valladolid zorgen. Zijn rake kopbal kon echter niet gevierd worden, omdat de VAR constateerde dat Keko net buitenspel stond. Dit was centimeterwerk.

Barcelona ontsnapte zo aan een flinke kater en staat na twee duels op zes punten. De Catalanen wachten nu af wat aartsrivaal Real Madrid zondag doet in de uitwedstrijd tegen Girona. Ook dit duel begint pas om 22.15 uur.