Barcelona staat er na twee groepswedstrijden hopeloos voor in de Champions League. De ploeg van Ronald Koeman ging na de thuisnederlaag tegen Bayern München ook hard onderuit bij Benfica en wist bovendien opnieuw niet te scoren. Bayern wist de weg naar het doel uiteraard wel weer te vinden: Robert Lewandowski zit Ajax-spits Sébastien Haller op de hielen.

Benfica
3 - 0
Barcelona
Barcelona

Barcelona keerde woensdagavond terug in het stadion waarin het ruim een jaar geleden vreselijk misging tegen Bayern München (2-8) en tegen Benfica kwam er al snel weer een slechte herinnering bij. Het duel was pas 133 seconden onderweg, toen Darwin Núñez de thuisploeg al op voorsprong zette. Barcelona moest daardoor al snel in de achtervolging en kreeg in de eerste helft zeker kansen op de gelijkmaker. Bijvoorbeeld voor Luuk de Jong, die op aangeven van Frenkie de Jong pech had met een uiterste krachtinspanning van Benfica-verdediger Lucas Veríssimo.

De bezoekers bleven de aanval zoeken en kregen, onder aanvoering van de erg bedrijvige Frenkie de Jong, nog meer kansen. Pedri, Memphis Depay en opnieuw Luuk de Jong scoorden echter niet. Koeman zag het vanaf de kant met lede ogen aan en haalde na ruim een halfuur Gerard Piqué al naar de kant, nadat de verdediger had gesolliciteerd naar zijn tweede gele kaart. Middenvelder Gavi kwam voor de routinier in de ploeg en moest voor nog meer aanvallende impulsen zorgen.

Kort in de tweede helft ontsnapte Barcelona aan de 2-0. Ter Stegen kwam veel te ver zijn doel uit, wist de bal niet te onderscheppen en had het geluk dat Núñez van afstand op de paal schoot. Barcelona bleef in leven en jagen op de gelijkmaker. Luuk de Jong werkte niet echt aan zijn zelfvertrouwen, toen hij de bal na een kopbal van Ronald Araújo van dichtbij op de paal werkte in plaats van in het net. Vanwege buitenspel had een eventuele treffer overigens niet geteld.

Ruim twintig minuten voor tijd haalde Koeman Luuk de Jong naar de kant. De spits maakte plaats voor Ansu Fati, terwijl ook Philippe Coutinho en Nico González in de ploeg kwamen. Zij stonden nog maar net in het veld, toen Rafa Silva Benfica op 2-0 schoot. Een handsbal van Sergiño Dest resulteerde vervolgens in de beslissing. Benfica kreeg een strafschop en Núñez maakte vanaf elf meter geen fout: 3-0. Tot overmaat van ramp kreeg Éric García vlak voor tijd nog zijn tweede gele kaart te zien. Zo werd het weer een dramatische avond voor Barcelona in Lissabon.

de doelpunten van benfica in beeld:

Bayern München
5 - 0
Dinamo Kiev
Dinamo Kiev

Dat Bayern München de thuiswedstrijd tegen Dinamo Kiev heeft gewonnen, zal voor niemand een verrassing zijn. Datzelfde geldt voor de doelpuntenmaker bij de Duitsers: Lewandowski is dit seizoen weer een garantie voor goals en stelde ook tegen Dinamo weer niet teleur. De spits opende de score uit een strafschop, na een onhandige handsbal van Serhiy Sydorchuk, en verdubbelde de marge na een knappe pass van Thomas Müller. Zo kwam Lewandowski op vier Champions League-goals in dit seizoen. Alleen Ajax-spits Haller heeft er op dit moment meer (vijf).

Leroy Sané hoopte ook voor rust al een goaltje mee te kunnen pikken, maar schoot op de paal, voordat Manuel Neuer bij een Dinamo-uitbraak zijn klasse bewees met een wereldredding op een inzet van Carlos de Pena. Het was een zeldzame kans voor de bezoekers, die in de Allianz Arena vooral achter de bal aan renden tegen het duidelijk sterkere Bayern. Serge Gnabry zorgde met een hard schot voor de 3-0, Sané krulde de vierde Bayern-goal binnen en het slotakkoord was voor Eric Maxim Choupo-Moting: 5-0.