Barcelona declasseert Deportivo in aanloop naar El Clásico

Barcelona heeft zondag in de Primera División optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van concurrent Valencia. De ploeg van trainer Ernesto Valverde gaf tegen Deportivo La Coruña bij vlagen een ware voetbalshow weg, maar liet na de overmacht sterker in de score uit te drukken: 4-0.

De voorstelling werd voorafgegaan door de uitreiking van de Gouden Schoen aan Lionel Messi. Met name in de eerste helft draaide Barça het bezoek dol met talloze combinaties, met de topschutter en uitblinker Andrés Iniesta als vormgevers. Al binnen zes minuten lag de bal in het net. Nadat Messi eerst hoog over schoot na een perfecte voorzet van Iniesta, scoorde Luis Suárez wel. Zijn doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Depor hield nog relatief lang stand, met dank aan de uitstekende keepende Rubén, die redde op inzetten van Messi en Aleix Vidal, die net in het veld was gekomen voor de geblesseerde Paco Alcacer. Binnen het half uur zette Suárez de thuisploeg alsnog op voorsprong. Iniesta speelde Messi briljant vrij in de zestien, waarna Messi kalm breed legde op de doelpuntenmaker.

Tussen de openingsgoal en het rustsignaal werd Deportivo overlopen door Barcelona. Na een van zijn vele combinaties met Suárez raakte Messi de lat en vijf minuten voor rust schoot de Argentijn ook nog eens op de paal. Paulinho tikte vervolgens eenvoudig binnen uit de rebound.

Vlak voor de onderbreking werd Barça bovendien een glaszuiver doelpunt onthouden, net als in de topper tegen Valencia. Ook ditmaal was de bal duidelijk over de doellijn, maar scheidsrechter Mateu Lahoz kende geen goal toe nadat Suárez de bal van achter zijn standbeen over de lijn kreeg. De Uruguayaan nam in de tweede helft onmiddellijk wraak, door na een perfecte aanval over vele schijven een uitstekende voorzet van Sergi Roberto te bekronen.

Ook na de derde treffer bleef Barça het doel van Deportivo, waar voormalig PSV'er Zakaria Bakkali in het veld kwam, onder vuur nemen. Zo schoot Messi opnieuw op de paal, liet Suárez een megakans in een één-op-één met Rubén liggen en bracht de doelman fraai redding op een penalty van Messi. Een kwartier voor tijd raakte ook Jordi Alba de paal, waarna Paulinho per toeval de bal op komische wijze binnenliep. Messi ging uiteindelijk wonderbaarlijk genoeg zonder goal naar huis, ook omdat Suárez hem de bal niet gunde bij een uitbraak. De spits ging voor eigen succes, maar wéér stond de paal in de weg.

Daardoor heeft Barça dit seizoen al liefst 26 keer in zestien duels het aluminium geraakt. Desondanks gaan de Catalanen aan kop in de Spaanse competitie met 42 punten. Atlético Madrid (36), Valencia (34) en Real Madrid (31) volgen op enige afstand, al heeft De Koninklijke een duel minder gespeeld dan de concurrentie. Volgende week zaterdag gaat Barça op bezoek bij Real.