Barcelona dreigt in aanloop naar de Clásico van woensdagavond de koppositie kwijt te raken aan Real Madrid. De ploeg van coach Ernesto Valverde wist zaterdag niet te winnen bij Real Sociedad, dat dankzij de derde seizoenstreffer van Alexander Isak een punt overhield aan het bezoek van de landskampioen.

Real Sociedad
2 - 2
Barcelona
Barcelona

Isak stond tegen Barcelona in de basis bij Real Sociedad, net als Martin Ødegaard. De twee voormalige Eredivisie-smaakmakers zijn ervan op de hoogte dat Barcelona dit seizoen niet veel indruk maakt in uitwedstrijden en dat was zaterdag in Estadio Anoeta niet anders. Met Frenkie de Jong, Ivan Rakitic en Sergio Busquets op het middenveld speelde de ploeg van Valverde een zeer teleurstellende eerste helft en Sociedad was hierin de bovenliggende partij.

De Basken kwamen dankzij een strafschop in de twaalfde minuut op voorsprong. Busquets trok bij een corner aan het shirt van Diego Llorente en vanaf elf meter liet Mikel Oyarzabal Marc-André ter Stegen kansloos. Het antwoord van Barcelona viel behoorlijk tegen en de gelijkmaker van Antoine Griezmann, op aangeven van Luis Suárez, kwam dan ook redelijk uit de lucht vallen. Griezmann vierde de treffer tegen zijn oude club niet.

Een geniale pass van Busquets hielp Barcelona kort in de tweede helft op een 1-2 voorsprong. Busquets schepte de bal over de defensie en bediende zo Lionel Messi, die niet zelfzuchtig was en Suárez een niet te missen kans bood. Gesteund door de voorsprong ging Barcelona beter spelen en de Catalanen hadden nu veel minder last van Sociedad dan in de eerste helft. Toch kwam de thuisploeg met ruim een uur op de klok langszij.

Ter Stegen zag er bij de gelijkmaker van Isak niet goed uit. De doelman tikte een voorzet van Nacho Monreal voor de voeten van de voormalig Willem II'er, die met dat buitenkansje wel raad wist. Na dit doelpunt was het weer Sociedad dat op zoek ging naar de overwinning en zo was er sprake van een open wedstrijd, die geen winnaar opleverde. En dus leed Barcelona voor de vijfde keer in negen uitduels dit seizoen puntenverlies (drie nederlagen, twee remises).

Real Madrid heeft nu de gouden kans om Barcelona in te halen en woensdag als koploper van La Liga naar Camp Nou te gaan. Dan moet de ploeg van Zinedine Zidane zondag wel winnen van Valencia.