Barça loopt donkerrood aan en geeft halve finale-plek weg tegen PSG

Barcelona is dinsdagavond door Paris Saint-Germain uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League. De Fransen maakten de eerdere 2-3 nederlaag in eigen huis goed, nadat Ronald Araújo én trainer Xavi rood kregen.

Barcelona
Barcelona
1 - 4
PSG
PSG

Vorige week kwam PSG via Ousmane Dembélé en Vitinha op een 2-1 voorsprong, maar verraste Barça met een sterke comeback. De hoop op een eerste Champions League-succes sinds 2015 werd sterker toen Raphinha in de twaalfde minuut de wedstrijd in het Olímpic Lluís Companys openbrak, maar daarna ging er veel mis voor de thuisclub.

Araújo kreeg na iets minder dan een half uur de rode kaart te zien, nadat hij volgens scheidsrechter István Kovács de doorgebroken Bradley Barcola in de rug had gelopen. Het bewoog Xavi ertoe om smaakmaker Lamine Yamal, goed voor de assist bij de 1-0, al in de 34ste minuut naar de kant te halen. PSG profiteerde al snel van het mannetje meer binnen de lijnen. Uitgerekend Dembélé, steevast uitgefloten in Catalonië, maakte vijf minuten voor rust gelijk op aangeven van Barcola. De doelpunten vind je onderaan het verslag.

Een woedende Xavi maakte de laatste dertig minuten van de wedstrijd mee vanaf de tribune.

In de tweede helft kreeg PSG voldoende kansen en was het wachten op de volgende treffer van de uitclub. De meegereisde fans hoefden niet lang te wachten: net als in de heenwedstrijd scoorde Vitinha na Dembélé. Ditmaal deed de middenvelder dat uit een kort genomen corner. Hij schoot van afstand zuiver raak in de linkerhoek. Met deze treffer was de stand over twee duels gelijk en dus nam de spanning toe. Xavi liet zich vervolgens gaan na een actie van Frenkie de Jong en kreeg rood.

De Oranje-international leek de bal te veroveren, maar deed dat volgens de arbitrage met een overtreding. Xavi schopte vervolgens de rubberen camerabescherming bij het coachvak, waarna Kovács hem wegstuurde. Zonder Xavi langs de zijlijn ging het volledig mis voor Barça. João Cancelo legde Dembélé neer in het strafschopgebied en Mbappé benutte de penalty voor zijn 47ste doelpunt in de Champions League. Daarmee is hij Eusébio en Filippo Inzaghi definitief voorbij.

Belangrijker nog was dat PSG standhield na de 1-3. Sterker nog: via de defensie van Barça kreeg Mbappé in de slotfase nog de gelegenheid om de vierde Franse treffer te maken. De thuisclub verdedigde via Jules Koundé slecht uit, waardoor Mbappé met doelpunt nummer 48 Zlatan Ibrahimovic en Andriy Shevchenko evenaarde.

Door de ruime zege komt de club uit de hoofdstad na twee mislukte pogingen weer eens in de halve finale van de Champions League terecht. In de halve eindstrijd is Borussia Dortmund de tegenstander. De Duitsers speelden een knotsgekke wedstrijd tegen Atlético Madrid.