Barcelona kan zich gaan opmaken voor een nieuw titelfeest. De tien man van Atlético Madrid moesten in de slotfase het hoofd alsnog buigen.

Barcelona
2 - 0
Atlético Madrid

Een zege in Camp Nou, dat was het resultaat dat Atlético Madrid nodig had om de Spaanse titelstrijd echt nieuw leven in te blazen. De ploeg van Diego Simeone gooide zoals gebruikelijk alles in de strijd om het beoogde doel te bereiken. Diego Costa is daarbij een toonbeeld van de door de trainer verlangde instelling.

De spits verliest daarbij soms zijn controle. Ook in Camp Nou deed hij dat. Nadat scheidsrechter Jesus Gil Manzano een overtreding van Arthur onbestraft had gelaten, ging Diego Costa verhaal halen bij de arbiter. De gebruikte woorden waren in de ogen van Gil Manzano onacceptabel en dus was een directe rode kaart de enige passende straf.

De spits bracht met zijn wangedrag zijn eigen ploeg in de problemen. Met zijn uitsluiting waren de kansen voor de Rojiblancos op een succes in Camp Nou immers verkleind, al had de Madrileense ploeg vaker met dit bijltje gehakt. Sinds de entree van Simeone in 2011 haalden negen Atlético-spelers het einde van een wedstrijd tegen Barcelona niet.

Ook in deze editie hield Atlético met een man minder goed stand. Barcelona had in de eerste helft al de betere kansen gekregen, maar het doelpunt was achterwege gebleven. Luis Suárez had kort voor rust verzuimd een fout van Diego Godín af te straffen, zoals Jordi Alba na een kwartier de pech had dat zijn inzet na een steekpas van Lionel Messi tegen de paal eindigde.

In de tweede helft zocht Barcelona (te) geduldig naar het gaatje in de Atlético-defensie. Messi toonde daarbij wel zijn ongekende kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld na een uur met een dribbel over meer dan vijftig meter. Het was Suárez die er niet in slaagde het Argentijnse voorwerk een passend slot te geven. Dat was ook de verdienste van de sterk keepende Jan Oblak, die met een fraaie redding zijn doel schoon hield.

De reddingen van de Sloveense doelman boden Atlético ook de hoop met een positief resultaat huiswaarts te keren. De gasten doken soms zelfs gevaarlijk op voor het doel van Barcelona. In de 85ste minuut moest Oblak alsnog zijn meerdere erkennen in de Uruguayaan, die van afstand het benodigde gaatje vond. Een minuut later velde Messi het vonnis. Hij legde José Giménez en Godín in de luren om vervolgens Oblak in de korte hoek te verrassen. Met de 2-0 overwinning is de voorsprong van Barcelona gegroeid tot elf punten.