Barça is door financiële mega-injectie af van gehate '1/3-regel'

Reacties

Barcelona heeft opnieuw een gedeelte van de uitzendrechten van de club verkocht. Nadat het Amerikaanse investeringsfonds Sixth Street eerder al tien procent van de uitzendrechten overnam, komt daar nu vijftien procent bovenop. Daardoor krijgt Barcelona vierhonderd miljoen euro ter beschikking.

Barça is door financiële mega-injectie af van gehate '1/3-regel'
© Pro Shots

Dankzij de gigantische financiële injectie is Barcelona niet meer gebonden aan enkele strikte regels van La Liga omtrent Financial Fair Play. Zo is de zogenoemde 1/3-regel niet meer van toepassing voor de club, zo schrijft Sport. Die regel hield in dat Barcelona slechts een derde van de inkomsten uit een transfer direct mag herinvesteren. Inmiddels is voor Barcelona sprake van een verhouding van één tegen één.

© Pro Shots

Concreet: als Frenkie de Jong voor een denkbeeldig bedrag van 100 miljoen euro vertrekt naar Manchester United, mag Barcelona dat volledige bedrag aanwenden om transfers te doen. Voorheen zou de club bij een transfer van 100 miljoen euro slechts 33 miljoen euro mogen herinvesteren op de transfermarkt. Een jaar geleden was de verhouding zelfs één tegen vier, waardoor bij een transfer van 100 miljoen euro slechts 25 miljoen euro opnieuw mocht worden gebruikt voor een transfer. 

Eind juni kwam door de verkoop van tien procent van de tv-rechten al 207,5 miljoen euro vrij voor Barcelona. Dat werd in Spanje de primera palanca genoemd, ofwel de eerste injectie. De onderhandelingen voor de tweede injectie verliepen stroever. Barcelona had voor de verkoop van nog eens vijftien procent van de tv-rechten immers toestemming nodig van Goldman Sachs, de Amerikaanse bank die de club 525 miljoen euro heeft geleend.

Bij het aangaan van die lening werd negentig procent van de tv-rechten als onderpand aangewezen. De verkoop van de eerste tien procent was dus niet problematisch, maar voor de extra vijftien procent moest Goldman toestemming geven. In ruil daarvoor heeft Barcelona honderd miljoen euro afgelost van de schuld bij de bank, zo beweert Sport.

Tercera palanca
Met de activatie van de tweede injectie zijn de financiële problemen van Barcelona allesbehalve verleden tijd. Op dit moment kunnen Sergi Roberto en Ousmane Dembélé, die allebei hun contract hebben verlengd, nog niet worden ingeschreven voor La Liga. Hetzelfde geldt voor zomeraanwinsten Raphinha, Robert Lewandowski, Franck Kessié en Andreas Christensen. Om daarvoor te kunnen zorgen, moet de tercera palanca worden geactiveerd, ofwel de derde injectie.

Wat die injectie precies is, moet nog blijken. Sport noemt de verkoop van De Jong als optie. Maar ook de verkoop van een gedeelte van Barça Studios opgeworpen. Dat is de studio die al het audiovisuele materiaal voor Barcelona ontwikkelt. Volgens eerdere berichtgeving hoopt Barcelona 49,9 procent van Barça Studios te verkopen en zo ongeveer tweehonderd miljoen euro binnen te halen. Volgens de Catalaanse krant Ara denkt Barcelona dat de verkoop van De Jong óf een gedeelte van Barça Studios voorlopig voldoende is. De club zou op dit moment niet willen overgaan tot allebei die opties.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.