Barça houdt bekerdroom Espanyol lang in leven bij debuut Coutinho

Barcelona heeft donderdag de halve finale van het toernooi om Copa del Rey bereikt. De formatie van trainer Ernesto Valverde won met 2-0 van Espanyol en poetste daarmee de 1-0 nederlaag van vorige week weg. Recordaankoop Philippe Coutinho maakte als invaller zijn debuut.

Na de nederlaag van vorige week had Barcelona in Camp Nou iets goed te maken. Dat deden de Catalanen zonder Javier Mascherano. De Argentijn werd donderdag uitgezwaaid door het publiek, terwijl zijn ex-ploeggenoten een erehaag vormden (zie video). Mascherano stapt over naar Hebei China Fortune.

Mascherano zag Barça, met Jasper Cillessen onder de lat, al na negen minuten op voorsprong komen. Vlak nadat Luis Suárez een gele kaart had gekregen, kopte de Uruguayaan een panklare voorzet van Aleix Vidal tegen de touwen.

Het werd al vroeg nog erger voor de bezoekers. Na geklungel in de defensie van Espanyol pikte Lionel Messi de bal op. Zijn schot werd door verdediger Naldo van richting veranderd en belandde zo in het doel. Het was eenrichtingsverkeer voor Barcelona, maar bij rust stond het nog 2-0 na missers van onder anderen Messi en Suárez.

Hoewel Espanyol met Léo Baptistão een extra aanvaller bracht, was de tweede helft een stuk gezapiger dan het eerste bedrijf. De bezoekers leken niet te kunnen en Barça leek niet te willen doordrukken. Na 67 minuten viel er eindelijk weer iets te beleven: Coutinho kwam in het veld voor Andrés Iniesta en maakte daarmee zijn debuut voor Barcelona tegen de club waar hij in 2012 als huurling van Internazionale speelde. Binnen een minuut speelde de Braziliaan de bal overigens al door de benen van een tegenstander.

Omdat Espanyol aan één goal genoeg zou hebben om de halve finale te bereiken was de buit voor Barcelona allesbehalve binnen. Na een snelle aanval had Ivan Rakitic de 3-0 moeten maken, maar de slappe inzet van de middenvelder was prooi voor keeper Pau López. Even later schoot Messi net naast het doel en in de slotfase kopte de Argentijn tegen de paal. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord, waardoor Barcelona de halve finale bereikte.

De Catalanen krijgen aanstaande zondag in La Liga bezoek van Alavés, waarna een week later de uitwedstrijd tegen Espanyol volgt, deze keer in competitieverband.