Barazite goud waard voor FC Utrecht, simpele zege Vitesse

FC Utrecht heeft zich door een late treffer van Nacer Barazite ten koste van FC Groningen geplaatst voor de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi. Heracles Almelo en Vitesse (foto) hadden minder problemen in de tweede ronde.

FC Utrecht - FC Groningen 1-0
De thuisclub begon uitstekend aan de wedstrijd, maar FC Utrecht zag zijn overwicht niet beloond worden met een doelpunt. Barazite, Sébastien Haller en Richairo Zivkovic stichtten gevaar in de openingsfase. Na een half uur ontsnapten de Domstedelingen echter aan een tegentreffer toen Hans Hateboer namens FC Groningen uit een hoekschop tegen de lat kopte. Kort voor rust raakte ook FC Utrecht het aluminium: een inzet van Haller belandde tegen de paal.

In de tweede helft ging het spel op en neer en kregen beide teams weinig grote mogelijkheden. FC Utrecht hoopte nog wel op een strafschop toen een schot van Barazite tegen de hand van Tom Hiariej kwam, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük liet doorspelen. De wedstrijd leek af te stevenen op een verlenging, maar daar had Barazite weinig zin in. In de blessuretijd maakte hij 1-0 en bezorgde FC Utrecht daarmee een plek in de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi.

Vitesse - RKC Waalwijk 4-1
Yuning Zhang kreeg zijn kans van trainer Henk Fraser en greep die ook, want in de negentiende minuut opende hij na voorbereidend werk van Guram Kashia de score in Arnhem. De Chinese spits was in de eerste helft ook dicht bij zijn tweede treffer, maar zijn prachtige omhaal werd door doelman Tamati Williams uit de hoek getikt. RKC Waalwijk had aanvankelijk weinig in te brengen. Acht minuten na rust kwamen de bezoekers echter vanuit het niets op gelijke hoogte. Een ingestudeerde vrije trap van Roel van de Sande kwam terecht bij Pieter Langedijk, die 1-1 maakte.

Vitesse stelde snel orde op zaken, want zes minuten later zorgde Lewis Baker voor de nieuwe voorsprong door een strafschop te benutten. De wedstrijd werd tien minuten later definitief beslist toen Marvelous Nakamba 3-1 maakte. In de extra speeltijd pikte ook Nathan zijn doelpuntje mee aan de kant van de thuisclub.

Heracles Almelo - UNA 5-0
Heracles Almelo had een eenvoudige avond tegen UNA en dat kwam voor een groot deel door Samuel Armenteros, die al na drie minuten de score opende. De aanvaller maakte zeven minuten na rust ook het tweede doelpunt. Weer een minuut later gooide Brandley Kuwas de wedstrijd definitief in het slot met de 3-0. Het was voor UNA taak om de schade zo beperkt mogelijk te houden, maar daar werkte Heracles niet aan mee. Joey Pelupessy maakte na ruim een uur met een fraai schot vanaf de rand van het strafschopgebied de vierde treffer van de avond. Het slotakkoord was voor Brahim Darri, die zeven minuten voor tijd de eindstand op 5-0 bepaalde.

IJsselmeervogels - HFC 3-1
Vorig seizoen won HFC in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi met 0-1 bij IJsselmeervogels, dat nu revanche nam voor die bekeruitschakeling. Sherwin Grot opende halverwege de eerste helft de score en in de 24ste minuut maakte Ali Akla er 2-0 van. Dat deed hij op fraaie wijze, want van afstand schoot hij via de onderkant van de lat binnen. Elf minuten voor rust kwamen de bezoekers via Jacob Noordmans nog wel terug in de wedstrijd, maar verder dan dat kwam HFC niet. In de slotfase was het Grot die aan alle onzekerheid een einde maakte door er 3-1 van te maken.