Ballack knalt Duitsland langs Oostenrijk en naar kwartfinale

Duitsland gaat door naar de kwartfinale van het EK. Eén geweldige uithaal van Michael Ballack was voldoende om Oostenrijk met 1-0 te verslaan in een wedstrijd waarin veel strijd en gedraaf met de bal de standaard waren.

Het aantal echte kansen dat de twee buren wisten te creëren, was minimaal. Bij Oostenrijk ging het al mis voordat het doel in zicht kwam. Aan inzet en vlijt was geen enkel gebrek, maar de ploeg van Josef Hickersberger strandde in zijn enthousiasme en doordat het gewoonweg niet over spelers van Europees topniveau beschikt.

De Duitsers kwamen dichter bij het doel van keeper Jürgen Macho. Zoals in de vijfde minuut. Miroslav Klose pingelde zich op rechts knap vrij en zette voor. Mario Gomez, Duitslands ongelukkigste spits, faalde van drie meter voor het doel. Zijn inzet ging recht omhoog en Gomez werd daarna ook nog een afgetroefd door György Garics. Het meest opvallende moment voor rust namen de twee bondscoaches voor hun rekening. Zowel Hickersberger als Joachim Löw tartte het arbitrale kwartet door demonstratief buiten hun zone te treden. Scheidsrechter Manuel Mejuto González besloot ze beiden naar de tribune te sturen.

Het beslissende moment van de intense maar kwaliteitsarme wedstrijd was de vrije trap van Ballack in de 49ste minuut. De aanvoerder van die Mannschaft haalde van 25 meter vol met de wreef uit, waarna de bal als een raket in de bovenhoek vloog.

Duitsland drukte na de voorsprong niet echt meer door, al was het in de laatste minuten regelmatig open huis achterin bij de gastheer. Het laten liggen van die kansen was niet fataal omdat Kroatië verderop leidde tegen Polen en omdat Oostenrijk niet de macht of finesse had te scoren.

De Duitsers eindigden daardoor op de tweede plaats in Groep B en nemen het donderdag op tegen Portugal in de eerste kwartfinale.