Baker schiet Vitesse ten koste van Sparta naar bekerfinale

Reacties

Vitesse heeft zich woensdagavond door een zege bij Sparta Rotterdam geplaatst voor de bekerfinale. Lewis Baker groeide met twee goals uit tot de gevierde man bij de Arnhemmers: 1-2.

Baker schiet Vitesse ten koste van Sparta naar bekerfinale

Vuurwerk
Op Het Kasteel kregen de toegestroomde bezoekers al voor aanvang een ware show te zien. De thuisclub had het nodige vuurwerk uit de kast getrokken om het bekerfeestje erin te brengen. In de dertiende minuut maakten de kriebels in de buik van de Sparta-fans al plaats voor teleurstelling. Na een schot van Milot Rashica (redding Roy Kortsmit) en een enorme kans voor Jerson Cabral (naast na slordig balverlies van Marvelous Nakamba) was het Baker (foto boven) die de derde kans van de wedstrijd wel verzilverde.

Uitgerekend de man met de beste traptechniek bij de Arnhemmers mocht van zo'n twintig meter uithalen. Hoewel het zicht van goalie Kortsmit enigszins belemmerd was en er een venijnige stuiter in de poging van Baker zat, ging de Sparta-doelman niet helemaal vrijuit bij het doelpunt: 0-1.

In het vervolg van de eerste helft was het veldspel niet slecht, maar had de ploeg van coach Alex Pastoor moeite daadwerkelijk grote kansen te creëren. Ook Vitesse slaagde daar niet in, waardoor de nummers veertien en zeven van de Eredivisie met een 0-1 tussenstand op het scorebord gingen rusten.

Ook na rust waren kansen voor Sparta schaars. Kort na de komst van stormram Mathias Pogba was er plots wel een grote mogelijkheid om gelijk te maken. Een kopbal van Michel Breuer werd gered door de van zijn blessureleed herstelde Eloy Room en de rebound was niet besteed aan Martin Pusic.

Baker
Kort na een levensgrote kans voor Rashica, hij schoof de bal van dichtbij naast het doel, leek Baker het duel te beslissen. Hij tekende in de 73ste minuut voor de 0-2 met een schot in de korte hoek. Het was voor de Engelse Vitesse-middenvelder al zijn vijfde goal in vijf bekerduels dit seizoen.

Toch was anderhalve minuut later de spanning alweer terug. Een voorzet van invaller Craig Goodwin werd op schlemielige wijze in eigen doel geschoten door Vitesse-captain Guram Kashia. Ondanks verwoede pogingen van Sparta en een schot van Rashica tegen de paal bleef het daarbij. In de slotfase riep het Sparta-kamp nog wel om een strafschop na vermeend hands van Kashia, maar arbiter Pol van Boekel bleek daar niet gevoelig voor. Daardoor mag de ploeg van Vitesse-coach Henk Fraser zich opmaken voor de bekerfinale in De Kuip op 30 april. Bij winst, AZ en SC Cambuur treffen elkaar in de andere halve finale, is Vitesse dan verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Europa League, oftewel zes Europese wedstrijden.

Bekerfinale
Voor de Arnhemmers wordt het de vierde KNVB-bekerfinale in de clubgeschiedenis. In 1912, 1927 en 1990 werd de eindstrijd verloren, dat laatste jaar van PSV. Drievoudig bekerwinnaar Sparta, dat in 1996 voor het laatst in de finale stond en toen ook van PSV verloor, kan zich na vanavond op de competitie richten. Handhaving is daarbij het doel voor de huidige nummer veertien van de Eredivisie.

Blijdschap bij Vitesse na het openingsdoelpunt van Lewis Baker.
Blijdschap bij Vitesse na het openingsdoelpunt van Lewis Baker.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.