Babel en Besiktas zetten nieuwe stap richting Turkse titel

Besiktas heeft maandagavond uitstekende zaken gedaan in de Turkse titelstrijd door met 3-2 te winnen van Adanaspor. De koploper, met Ryan Babel negentig minuten binnen de lijnen, profiteert daarmee optimaal van het puntenverlies van concurrent Istanbul Basaksehir.

Zaterdag ging Istanbul Basaksehir in de fout op bezoek bij laagvlieger Rizespor (3-3). Twee dagen later kreeg Besiktas met hekkensluiter Adanaspor de ideale tegenstander om daarvan te profiteren. Dat deed de ploeg van trainer Senol Günes met een gewijzigde opstelling. Afgelopen donderdag speelde de ploeg van Babel namelijk nog 120 minuten in de kwartfinale van de Europa League tegen Olympique Lyon. De Fransen trokken na strafschoppen aan het langste eind.

De koploper begon maandag goed. In de elfde minuut opende Vincent Aboubakar met een stiftje de score voor Besiktas, maar nog geen kwartier later deed Roni namens de bezoekers iets terug: 1-1. Anderson Talisca, die nadrukkelijk in de belangstelling van meerdere Engelse clubs staat, herstelde vijf minuten na rust de voorsprong. De 23-jarige Braziliaan controleerde een pass van Tolgay Arslan fraai, draaide en schoot zuiver raak.

Adanaspor weigerde echter de handdoek te gooien en kwam halverwege de tweede helft opnieuw op gelijke hoogte. Magaye Gueye dwong Besiktas met zijn gelijkmaker tot een heus slotoffensief. Invaller Quaresma legde een vrije trap op het hoofd van Dusko Tosic, die tien minuten voor tijd de verlossende treffer voor zijn rekening nam: 3-2. Daarmee gaf hij de indrukwekkende thuisreeks van Besiktas een vervolg. In november 2015 ging de ploeg uit Istanbul voor het laatst onderuit in eigen huis.

Door de zege vergroot Besiktas het gat met naaste belager Istanbul Basaksehir naar zeven punten. Nummer drie Fenerbahçe heeft liefst elf punten minder in de Süper Lig, die nog zes speelrondes duurt.