Baanbrekend: 'Premier League-clubs stemmen in met salarisplafond'

Reacties

De clubs in de Premier League hebben maandag ingestemd met het instellen van een salarisplafond. Volgens diverse Britse bronnen gingen liefst zestien clubs akkoord met de baanbrekende regelwijziging.

Baanbrekend: 'Premier League-clubs stemmen in met salarisplafond'
© Pro Shots

Volgens The Times en Daily Mail is er voor de regel gekozen om te voorkomen dat de meest rijke clubs de anderen op lange termijn blijven domineren. Met oog op een eerlijke concurrentie werd het idee geopperd. Dit nadat diverse clubs hun zorg hadden geuit over de groeiende kloof tussen de topclubs en de rest.

Tijdens een referendum in Londen stemden slechts drie clubs tegen de in te voeren regel: Manchester City, Manchester United en Aston Villa. Chelsea onthield zich van een stem. De rest van de Premier League-clubs kozen voor het gegeven dat de financiële verschillen ingeperkt worden.

Feitelijk houdt de regelwijziging in dat clubs straks een vaste uitgavenlimiet krijgen. Die limiet zou, per seizoen, gesteld worden op een bedrag dat gelijk staat aan vijf keer de minimale televisie-inkomsten. Dit om het gevoel te creëren dat de Premier League de meest competitieve competitie ter wereld wordt en iedere club elkaar kan verslaan.

Op basis van de meest recente televisie-inkomsten zou dat betekenen dat de clubs een bedrag van zo’n zeshonderdmiljoen euro als spelersbudget zouden kunnen inzetten. Daar moeten transfersommen, salarissen, betalingen aan zaakwaarnemers en andere calamiteiten onder vallen. Ter illustratie: Chelsea had niet aan die eisen kunnen voldoen, vorig seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.