B-keus bezorgt België luxeprobleem, Martínez pleit voor grotere EK-selecties

Reacties

In navolging van Roberto Mancini heeft ook Roberto Martínez gepleit voor grotere EK-selecties. Het zou de keuzes van de Belgische bondscoach ook vergemakkelijken, want dinsdagavond klopten een aantal spelers op de deur.

B-keus bezorgt België luxeprobleem, Martínez pleit voor grotere EK-selecties
© Pro Shots
België
België
8 - 0
Wit-Rusland
Wit-Rusland

Martínez liet tegen Wit-Rusland een B-elftal aantreden. Die beslissing pakte uitstekend uit. België liet de Wit-Russen 'alle kleuren van de regenboog zien', aldus Sporza, en boekte de grootste WK-kwalificatiezege sinds 2005 (8-0 tegen San Marino). Daarbij was Jérémy Doku volgens de Belgische media de grote uitblinker. Het voormalige talent van Anderlecht, dat in oktober een miljoenentransfer naar Stade Rennes maakte, was in zijn zesde interland goed voor één goal en twee assists.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

En dus kan de achttienjarige Doku het best nog geen zomervakantie boeken, concludeert Het Laatste Nieuws. De uitblinkende vleugelaanvaller 'zou wel eens het witte konijn in de EK-selectie kunnen zijn', schrijft de krant in een analyse. Ook oud-international Marc Degryse ruimde bij tv-zender VTM een plekje in voor Doku in zijn voorlopige EK-selectie. De razendsnelle tiener is er volgens hem klaar voor, in tegenstelling tot andere talenten als Yari Verschaeren en Albert Sambi.

Degryse ging bij het samenstelling van zijn EK-selectie nog uit van 23 spelers, maar als het aan Martínez ligt worden dat er meer. De Belgische bondscoach pleitte op zijn persconferentie voor een grote selectie van 26 of 27 spelers. 'Door de omstandigheden van de coronapandemie en de toegenomen druk om veel wedstrijden te spelen, was het toelaten van vijf wissels een eerste stap om de kwaliteit van de wedstrijden te garanderen. De volgende stap is om per linie een extra speler toe te laten.'

Voltens Martínez wordt dat idee breed gedragen. 'De bondscoaches van Engeland, Italië, België en andere landen reageerden allemaal op dezelfde manier. Het zou een goede manier zijn om het EK goed te kunnen voorbereiden en wat marge te hebben, wetende wat er kan gebeuren op het vlak van blessures en de onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengen. Ik weet niet of dat overleg al tot op het niveau van de UEFA is geraakt, maar we hopen dat de UEFA erover nadenkt.'

Perfecte mix
Ruimere EK-selectie of niet, Martínez is in ieder geval een stuk wijzer geworden van de interlandperiode en zal dankzij die informatie een 'perfecte mix' richting het EK samenstellen. 'Ik heb op vele posities gewisseld, maar er was desondanks continuïteit en stabiliteit. Het was fijn om te zien hoe sommigen een beslissende rol op zich namen. Het is belangrijk dat we verschillende spelers hebben die de ploeg kunnen helpen. Vers bloed is een must, wil je successen halen. Met elf word je geen Europees kampioen.'

ek-selectie belgië volgens marc degryse

Doel: Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Koen Casteels.
Verdediging: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Jason Denayer, Thomas Vermaelen, Brandon Mechele, Dedryck Boyata.
Middenveld: Thomas Meunier, Timothy Castagne, Thorgan Hazard, Yannick Carrasco, Leander Dendoncker, Youri Tielemans, Kevin De Bruyne, Hans Vanaken.
Aanval: Dries Mertens, Jérémy Doku, Leandro Trossard, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Michy Batshuayi.
WK Kwalificatie Europa

Stand Groepsfase Groep E WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
België
8
6
2
0
25-6
+19
20
2
Wales
8
4
3
1
14-9
+5
15
3
Tsjechië
8
4
2
2
14-9
+5
14
4
Estland
8
1
1
6
9-21
-12
4
5
Wit-Rusland
8
1
0
7
7-24
-17
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer België
Meer over België
Meer WK Kwalificatie Europa
Meer over WK Kwalificatie Europa
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.