AZ wendt in slotminuut blamage af bij debuutwedstrijd Martens

Sven Mijnans heeft diep in blessuretijd weten te voorkomen dat AZ zijn eerste wedstrijd onder Maarten Martens verloor. De middenvelder maakte in de laatste minuut de 2-2 tegen PEC Zwolle, een resultaat waar beide ploegen op hun eigen manier van zullen balen.

AZ
AZ
2 - 2
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Al in de derde minuut kregen de bezoekers een dikke kans om de score te openen. Odysseus Velanas ging alleen op Rome-Jayden Owusu-Oduro af. De Griek liet de keeper kansloos met een vlammend schot, dat via de lat net buiten het doel bleef. Het eerste AZ-gevaar kwam, uiteraard, van Vangelis Pavlidis. De Griek stelde Jasper Schendelaar voor een makkelijke taak. Na ruim een kwartier werd het aluminium opnieuw geraakt.

Pavlidis kon vanaf een meter of vier uithalen, ongetwijfeld zullen de toeschouwers in het AFAS Stadion hem al geteld hebben. Het schot van de topschutter was te wild en raakte uiteindelijk de lat. Verder ging de eerste helft vrij geruisloos voorbij. AZ en PEC deden weinig voor elkaar onder en haalden doelpuntloos de rust. Bij beide ploegen was er overigens een basisdebutant: jeugdspeler Nick Fichtinger bij de bezoekers, bij AZ aanwinst Kristijan Belic.

Na twee keer de lat was het dik vijf minuten na rust tijd voor de paal. Alexandre Penetra kopte langs Schendelaar, maar scoorde dus niet. Schendelaar had een knappe reflex op de rebound van Pavlidis. Aan de overkant werd het, geheel verrassend, zelfs 0-1. Lennart Thy profiteerde ervan dat Bruno Martins Indi een voorzet niet wist te blokken.

PEC capituleert opnieuw in blessuretijd
De gelijkmaker van Dani de Wit viel al heel snel, maar de buitenspelvlag gooide roet in het Alkmaarse eten. Net toen het publiek rusteloos begon te worden, hielp Davy van den Berg AZ een handje - letterlijk. Zijn handsbal in het strafschopgebied kostte hem en zijn ploeg een strafschop, nadat Allard Lindhout de beelden had teruggezien. Pavlidis schoot zijn ploeg vanaf de stip langszij.

In het immer winderige AFAS Stadion volgde geen rood-witte storm om de drie punten nog binnen te halen. AZ zette wel wat druk, maar echt veel had het niet om het lijf. Een paar minuten voor tijd volgde de ultieme koude douche. Owusu-Oduro verwerkte een Zwolse schot maar matig, Velanas was alert bij het binnenschieten van de rebound: 1-2. Dat leek zo te blijven, tot Mijnans in de laatste minuut profiteerde van een zeldzaam slippertje van Schendelaar en de 2-2 binnenschoot.

Het is voor de tweede week op rij dat PEC in blessuretijd een overwinning weggeeft, ook tegen SC Heerenveen overkwam het de Blauwvingers al. Zodoende mist de ploeg de sprong naar het linkerrijtje. AZ blijft na een zwak begin aan 2024, dat ook trainer Pascal Jansen zijn baan kostte, steken op plek vier en kan Ajax zondag tot op drie punten zien naderen.