AZ verslaat Belgische vierdeklasser bij officieus debuut Slot

AZ heeft zaterdag de eerste oefenwedstrijd van het nieuwe seizoen gewonnen. De ploeg van trainer Arne Slot versloeg Eendracht Aalst, uitkomend op het vierde niveau van België. Pas in de tweede helft maakten de Alkmaarders het verschil: 3-1.

Voor Slot, die donderdag met zijn ploeg de eerste training afwerkte, betekende het duel met Aalst zijn officieuze debuut als trainer van AZ. De veertigjarige oefenmeester was de afgelopen twee seizoenen assistent van John van den Brom, die naar FC Utrecht vertrok. Slot zag zijn ploeg wel al vroeg op achterstand komen. Falko Geenens verschalkte keeper Marco Bizot.

AZ kreeg vervolgens kansen op de gelijkmaker via Fredrik Midtsjø (voorlangs) en Jeremy Helmer (redding keeper). Vlak voor rust maakte Ferdy Druijf er toch 1-1 van. De spits die het afgelopen half jaar als huurling doorbracht bij NEC schoot een vrije trap op fraaie wijze raak.

Slot wisselde de basis na rust in voor elf nieuwe krachten. Onder anderen Calvin Stengs en Myron Boadu maakten hun opwachting. Het tweetal kreeg goede mogelijkheden om AZ op voorsprong te zetten, net als Albert Gudmundsson. De IJslander was uiteindelijk wel succesvol nadat hij in het zestienmetergebied werd neergehaald en zelf vanaf elf meter raak schoot. Thomas Ouwejan bepaalde de eindstand op 3-1.

AZ bereidt zich voor op de start van de Eredivisie, maar ook de tweede voorronde van de Europa League. Daarin werden de Alkmaarders eerder deze week tijdens de loting gekoppeld aan het Zweedse BK Häcken. Op 25 juli speelt AZ thuis en een week later op 1 augustus uit.

Opstelling eerste helft: Bizot; P. Koopmeiners, Vlaar, Kramer, Wijndal; Midtsjø, Til, Goudmijn; Taabouni, Druijf, Helmer.
Opstelling tweede helft: De Boer; Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan; Oosting, Reijnders, T. Koopmeiners; Stengs, Boadu, Gudmundsson.