AZ stap dichter bij CL dankzij Gudmundsson, 'joker' Druijf en Houdini-act

Reacties

AZ heeft zich woensdagavond geplaatst voor de derde voorronde van de Champions League, al was daar voor de Alkmaarders een escape van jewelste voor nodig. Hoewel hij tegen Viktoria Plzen niet scoorde, was invaller Ferdy Druijf zeer belangrijk, niet voor het eerst in Europees verband. De spotlights waren echter voor Albert Gudmundsson.

AZ stap dichter bij CL dankzij Gudmundsson, 'joker' Druijf en Houdini-act
© Pro Shots
AZ
AZ
nv
3 - 1
Viktoria Plzen
Viktoria Plzen

De voorbereiding verloopt voor AZ allerminst soepel. Er werd verloren van RC Genk, FC Utrecht, PEC Zwolle (driemaal 1-0) en AS Monaco (2-0) en gelijkgespeeld tegen Telstar (1-1). Alleen de ontmoeting met Lille OSC leverde een 2-1 zege op. Kanttekening: in die duels moest trainer Arne Slot het grotendeels doen zonder Ron Vlaar (die alleen tegen Telstar een halfuurtje meedeed) en Calvin Stengs (die tot woensdag helemaal nog niet in actie kwam). Beide sterkhouders waren woensdag fit genoeg om te spelen en begonnen direct in de basis, maar die dubbele impuls leverde AZ tegen de nummer twee van Tsjechië nauwelijks verbetering op.

AZ speelde bijzonder slordig en ging ploeterend richting het rustsignaal zonder ook maar één doelpoging te noteren. De laatste keer dat de Alkmaarders in een eerste helft geen enkele keer op doel schoot, was op 21 januari 2017, tijdens het 1-1 gelijkspel tegen Sparta Rotterdam. Het gevaarlijkste moment was nog een scherp indraaiende corner van Fredrik Midtsjø, die door iedereen gemist werd. De eveneens niet imponerende Tsjechen kwamen niet verder dan een kopbal van Ales Cermák, recht in de handen van Marco Bizot.

Waar de mannen van Slot in de eerste 45 minuten dus letterlijk niks wisten af te dwingen, lukte dat na 45 seconden in de tweede helft al wél. Na een lage voorzet van Owen Wijndal werkte de flink gehinderde Dani de Wit de bal glijdend richting het doel, maar keeper Ales Hruska tikte de bal in twee instanties over. Die kans was niet bepaald de inleiding voor een Alkmaarse aanvalsgolf, maar AZ speelde vanaf dat moment wel ietsje beter. Stengs schoot de bal hard tegen een verdediger aan, Oussama Idrissi knalde maar net naast en een goal van Myron Boadu werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Joker
Toch leek het daarna helemaal mis te gaan voor AZ. Na iets meer dan een uur was de pijp leeg bij Stengs, iets later ging ook Vlaar naar de kant, waarna Plzen plotseling toesloeg. Hoewel hij werd gedekt door Jonas Svensson legde Jan Kopic de bal klaar voor verdediger David Limbersky, die de bal met links een klein kwartiertje voor tijd in de verre hoek schoot. Keeper Bizot zag er daarbij niet geweldig uit.

Slot besloot vrijwel direct om Druijf binnen de lijnen te brengen, waarmee hij zijn 'Europese joker' inzette. Vorig seizoen was de 22-jarige spits in de Europa League namelijk al tweemaal zéér belangrijk. In de laatste voorronde moest een verlenging tegen Royal Antwerp FC de beslissing brengen, in die verlenging maakte Druijf de belangrijke 1-2. Het werd uiteindelijk nog 1-4. In de groepsfase leek AZ drie maanden later uitgeschakeld te gaan worden, maar dankzij goals van Druijf in de 87ste en 92ste minuut werd het tegen Partizan Belgrado alsnog 2-2, waardoor de Alkmaarders zich tóch kwalificeerden voor de knock-outfase.

Tekst gaat verder onder dit artikel.

Ook woensdag was Druijf in de dying seconds de grote man, al leek een heldenrol er voor hem niet meer in te zitten: AZ liet namelijk een paar flinke kansen op een ontsnapping liggen. De voor Stengs ingevallen Albert Gudmundsson dook plotseling voor de keeper op, maar werkte de bal naast het doel, in de dying seconds raakte de IJslander de buitenkant van de paal met een halve omhaal, waardoor het sprookje voor AZ voorbij leek. Tot in de vijfde minuut van de blessuretijd.

De bal werd de zestien in gewerkt en kwam bij Druijf, die na contact met de wild inkomende keeper Hruska naar de grond ging. De scheidsrechter wees naar de stip, het buitenkansje werd door captain Teun Koopmeiners met beide handen aangepakt: 1-1. Daarmee dwong AZ een verlenging af en daarin sloeg de thuisploeg al na een paar minuten toe. Na een diepe bal van Midtsjø ontsnapte Gudmundsson nét aan buitenspel, hij controleerde de bal knap en schoot 'm via de onderkant van de lat binnen.

Derde voorronde
In het restant van de verlenging drong Plzen flink aan en AZ kwam een paar keer zeer goed weg. Zo kopte Milan Havel de bal van dichtbij hoog over en kregen de Tsjechen géén penalty, hoewel de bal tegen de arm van Druijf leek te komen. In de laatste minuten toonde Gudmundsson wederom zijn waarde, door koel te blijven, Hruska te omspelen en de 3-1 binnen te schieten.

Zodoende is AZ nog twee rondes verwijderd van het miljardenbal. De derde voorronde gaat wederom over één duel, die wedstrijd wordt op 15 of 16 september gespeeld. In die ronde treffen de mannen van Slot mogelijk Benfica, AA Gent of Dinamo Kiev. Wil AZ het hoofdtoernooi bereiken, moet daarna eventueel ook de play-off (die wél gewoon over twee wedstrijden gaat) nog worden overleefd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.