AZ speelt bekerellende van zich af

Fortuna Sittard is zondag het slachtoffer geworden van revanchegevoelens van AZ, dat na de bekeruitschakeling in de Eredivisie weer op het goede spoor kwam.

AZ
AZ
4 - 2
Fortuna Sittard

AZ likte afgelopen week zijn wonden. Willem II had in een tweeluik de Alkmaarse wereld er compleet anders laten uitzien. Na het verlies van de perfecte status in 2019 in de Eredivisie volgde met de uitschakeling in de strijd om de KNVB-beker een nog grotere teleurstelling. Na strafschoppen werd donderdag in Tilburg verloren.

Teun Koopmeiners speelde met zijn misser in de penaltyserie een rol in het uiteenspatten van de Alkmaarse bekerdroom. Trainer John van den Brom weigerde de verdediger af te vallen en hield aan hem vast als eerste penaltynemer. Koopmeiners stapte zodoende halverwege de eerste helft naar voren nadat scheidrechter Allard Lindhout na een actie van Alexei Koselev op Thomas Ouwejan naar de stip had gewezen.

Met het nodige fortuin werd de strafschop ook verzilverd. Via de benen van Koselev verdween de bal tot opluchting van Koopmeiners in het Fortuna-doel. Hoe gelukkig ook, het was wel een logische voorsprong gezien de verhoudingen op het veld. Onder anderen Calvin Stengs was enkele keren dicht bij een doelpunt geweest.

De uitschakeling had tegelijkertijd ook het Alkmaarse vertrouwen aangetast. Dat bleek nadat Fortuna Sittard bij de eerste de beste kans via Lazaros Lamprou in de 37ste minuut op gelijke hoogte was gekomen. AZ was aangeslagen en kreeg op slag van rust nog een Limburgse treffer te verwerken. Andrija Novakovich tekende met een door Koopmeiners van richting veranderd schot voor de verrassende ruststand.

De herstelwerkzaamheden in de rust in de Alkmaarse kleedkamer misten hun effect niet. In de 53ste minuut was het Guus Til die na een voorzet van Ouwejan met het hoofd van dichtbij de 2-2 op het scorebord bracht. De productieve aanvoerder maakte na een uur als de aangever voor de 3-2 van Oussama Idrissi de ommekeer compleet.

Een kwartier voor tijd maakte de thuisploeg een einde aan de onzekerheid. De lat voorkwam dat Idrissi na een knappe pass van Stengs zijn tweede treffer van de dag kon bijschrijven. Koopmeiners zorgde in de rebound alsnog voor de verlossing.

Door de overwinning blijft de Alkmaarse formatie op drie punten van nummer drie Feyenoord. Fortuna Sittard staat door de derde nederlaag op rij onveranderd in de gevarenzone.